Bouterse wijst op verdieping relatie Suriname-China
08 Feb 2013, 09:50
foto
Staatshoofd Desi Bouterse bezig met de decoratie van de Chinese ambassadeur Yuan Nansheng. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse sprak lovende woorden uit aan het adres van de scheidende Chinese ambassadeur Yuan Nansheng en de Volksrepubliek China. De diplomaat heeft zich ingezet om de vriendschapsband tussen beide landen verder uit te diepen. Bouterse onderscheidde donderdagmorgen Nansheng met het Groot Lint in de Ere Orde van de Palm. 's Avonds op de receptie zei het staatshoofd dat de afgelopen drie jaren drie contracten zijn gesloten ter waarde van US$ 13.5 miljoen.

China heeft diverse projecten geïdentificeerd die volgens de president grote impact zullen hebben in het dagelijkse leven van de burgers. Hij noemde onder andere de bouw van het ziekenhuis in Wanica, onderhoud van het gebouw van Buitenlandse Zaken, activiteiten op het gebied van landbouw, de cassaveteelt en de assistentie in computerprogramma's. De president haalde ook aan de rol die de Chinese regering en bedrijven zullen vervullen bij de huizen die geïmporteerd zullen worden, de bijdrage bij het opzetten van een fabriek om de huizen hier te kunnen bouwen en de uitvoer van diverse infrastructurele projecten.

Bezoek aan China
Beide landen zijn bezig om de relatie verder te verstevigen. De president merkte op dat sinds de diplomatieke relatie in 1976 is aangegaan er niet alleen economische overeenkomsten zijn getekend. Ook sociale en educatieve activiteiten worden er ontplooid waardoor de relatie tussen de twee volkeren hechter is geworden.

De ambassadeur toonde zich bijzonder vereerd door de onderscheiding en de toespraak van de president op de receptie. Nansheng zei dat de economie van het land vooral onder leiding van Bouterse grote vooruitgang heeft geboekt. De ambassadeur zei er trots op te zijn dat de president een bezoek zal brengen aan China. Hij is blij dat hij de basis heeft kunnen leggen voor dit bezoek. De diplomaat zegt zijn opvolger Yang Zigang te benijden die met het staatshoofd mee naar China mag. Nansheng vertrekt op 21 februari naar San Francisco.