Een jaar cel geëist tegen scholier voor posten cocaïne
08 Feb 2013, 02:00
foto


Een havo scholier wist niet wat hem overkwam toen de officier van justitie Astrid Niamat een gevangenisstraf van een jaar tegen hem eiste. De scholier had twee dozen met ramboetan en 'oerdi', waarin cocaïne verstopt was, aangeboden om te posten.

Zijn moeder kon tijdens de zitting haar tranen niet bedwingen en liet deze de vrije loop. Hierna barstte haar zoon ook in tranen. De scholier beweerde dat hij de doos van een anonieme persoon had ontvangen. De man is nooit meer ergens gezien. De jongen zei dat hij niet op de hoogte was van de inhoud van de dozen.

Moest beter weten
Niamat vindt dat de scholier zich ervan bewust moet zijn dat dozen van vreemden niet geaccepteerd mogen worden. Hierover wordt er voldoende informatie verstrekt. “Als student van het havo zou hij beter moeten weten. Hij zou zich nooit schuldig mogen maken aan dit soort zaken”, stelde Niamat. Zij eiste een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk en een geldboete van SRD 500.

Raadsman Oscar Koulen benadrukte dat de goedheid van de scholier zijn ongeluk is geworden. “Geen twee mensen zijn hetzelfde dus ze mogen niet gegeneraliseerd worden. Als het spul niet binnenkomt, hebben deze jongens dan geen kans om zich hieraan schuldig te maken. Onze grens is niet adequaat bewaakt en daarom hebben dagelijks dit soort gevallen. De overheid werkt dit alles in de hand en het Openbaar Ministerie zorgt ervoor dat de verdediging handen vol werk heeft aan dit soort gevallen. De grens is slecht beschermd en het paard wordt steeds achter de wagen gespannen”, merkte Koulen op.
Niamat benadrukte dat mensen ondanks de mankementen zich niet schuldig moeten maken aan dit soort praktijken. De scholier zei een les geleerd te hebben om mensen niet zo gauw te vertrouwen. Hij vroeg om vermindering van straf. Op 7 maart velt de rechter vonnis.

Wanita Ramnath