Anti-tabakswet met algemene 39 stemmen aangenomen
07 Feb 2013, 18:06
foto
Medewerkers van Volksgezondheid in het gebouw van De Nationale Assemblee.


De anti-tabakswet is met algemene 39 stemmen aangenomen rond zes uur vanavond. "We kunnen gerust praten over een historisch moment voor de republiek Suriname. Met de aanname geeft het college de regering een tool om het gezondheidsniveau van onze samenleving verder omhoog te brengen", zei Theo Vishnudatt, voorzitter van de commissie van rapporteurs.

Oppositie én coalitie stemden voor omdat het gaat om het belang van de volksgezondheid. Benadrukt werd om een intensieve voorlichtingscompagne in het hele land te beginnen, waardoor iedereen op de hoogte is van wat er in de wet staat. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid was onverbiddelijk om de strenge regels in de ontwerpwet te handhaven. Diverse leden vroegen om de overgangsperiode te verlengen. Daar wilde de minister niks van weten.

De assembleeleden benadrukten dat deze wet niet tegen de horeca is gericht, maar het gaat om een gezonde samenleving. "Het is duidelijk regering, de wet heeft massale ondersteuning gekregen van het parlement. Het gebeurt niet vaak dat een wet met 39 algemene stemmen wordt aangenomen", benadrukte voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

"We zijn jaren bezig deze wet voor te bereiden. We hebben jarenlang hiervoor gevochten. Dit is een historisch moment. We zullen niet zeggen dat het een zwaar bevochte zegen is. Dit is niet bedoeld voor de broeders en zusters die roken. We zullen hen hulp bieden", beloofde Blokland.