Wayambo wil optimaal onderhoud Gangaram Pandayweg
07 Feb 2013, 22:00
foto
Participanten hoorzitting ressort Wayambo. (Foto: BIC Saramacca)


Bewoners van Wayambo hebben het graag dat de Gangaram Pandayweg goed wordt onderhouden. Dit hebben zij kenbaar gemaakt tijdens een hoorzitting in dit ressort, gisteravond. Het gaat om een zandweg van 30 km. Er zijn afspraken tussen districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani en Staatsolie. Afgesproken is dat Staatsolie de weg tenminste twee keren per week in de droge tijd egaliseert. Volgens de buurtbewoners onderhoudt het bedrijf de weg tot zijn laatste locatie bij km 25.


De bewoners van Wayambo willen dat dit gebied ook wordt aangesloten op het waterleidingnet. Zij vragen zich af, waarom dit ressort niet wordt voorzien van waterleiding, terwijl er vaak door de regering voor gezond drinkwater wordt gepleit. De andere vijf ressorten van het district zijn wel aangesloten op het waterleidingnet. De bewoners zijn afhankelijk van regenwater, dat in waterbakken wordt opgevangen. Het gaat om een landbouwgebied en er wordt gebruikgemaakt van chemicaliën. In dit gebied wordt aan rijstteelt gedaan. Tijdens het bespuiten van de rijstarealen komen de chemische stoffen op de daken van de huizen en vervolgens als drinkwater in de huishouding. In de droge periode zijn de bewoners genoodzaakt om het zoutwater van de Saramaccarivier te gebruiken in het huishouden. De bewoners vroegen ook om straatverlichting. De huizen liggen op afstand van elkaar en in geval van nood kunnen de bewoners zich niet behelpen in het donker.

Goede participatie
Dc Ramdhani zegt aan Starnieuws dat dit ressort zich bewust is van burgerparticipatie. “Dit bleek niet alleen uit de grote aanwezigheid van de burgers maar meer nog uit de hun participatie. Er zijn verschillende projecten die burgers gerealiseerd willen zien, opgenomen in het concept”, deelt Ramdhani mee. De dc zal contact opnemen met Staatsolie en het probleem voorleggen.

Tijdens de hoorzitting is het concept-ressortplan gepresenteerd. Dit plan is tot stand gekomen na de wijkvergaderingen, die gehouden zijn door de ressortraadsleden en bevat de wensen van de burgers van dit ressort. Het doel van de hoorzitting is om te komen tot een definitief ressortplan, dat deel uit moet maken van het districtsplan en uiteindelijk moet leiden tot het jaarplan 2014.

Wanita Ramnath

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June