Krijgsraad niet bijeen geweest in 8 december strafproces
07 Feb 2013, 01:30
foto


De raadkamer van de Krijgsraad is gisteren niet bijeen geweest om een besluit te nemen over het verzoekschrift van raadsman Irwin Kanhai om het 8 december strafproces stop te zetten. Deze besloten zitting van de Krijgsraad bleek ook helemaal niet te zijn gepland.

Kanhai deelde onder andere aan Starnieuws mee dat de Krijgsraad een besluit zou nemen over zijn verzoekschrift woensdag. Hij was ervan overtuigd dat deze zaak in het voordeel van zijn cliënten, Imro Themen, Errol Alibux en Iwan Krolis zou worden beslecht. Kanhai vindt dat de Krijgsraad en het Openbaar Ministerie niet kunnen verwijzen naar het constitutioneel hof om de rechtsvraag over inmenging beantwoord te krijgen. "Dit hof bestaat niet eens, dan kan er ook niet naar verwezen worden. Dit is een novum en is ongebruikelijk in het strafrecht", voerde de raadsman aan.

Andere juristen delen de mening van Kanhai niet. Zij denken ook niet dat de raadkamer kan beslissen dat het strafproces wordt stopgezet. Op Kanhai na, had niemand begrepen dat de Krijgsraad woensdag een besluit zou nemen over deze kwestie. Kanhai en auditeur militair Roy Elgin hebben de vorige week hun pleidooi gehouden achter gesloten deuren. De krijgsraad moet nog een besluit hierover nemen. Niet duidelijk is wanneer dit zal gebeuren.

Kanhai is in Costa Rica waar hij woensdag een pleidooi hield over de zaak die Alibux aanhangig heeft gemaakt tegen de staat Suriname. Alibux is als ex-minister veroordeeld wegens het plegen van valsheid in geschrifte en heeft een gevangenisstraf uitgezeten. Hij had de mogelijkheid niet om in hoger beroep te gaan. Hiervoor heeft hij de staat aangeklaagd en de zaak dient voor het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens.