Lackin: Suriname pakt illegale vissers in Franse wateren aan
07 Feb 2013, 00:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken


Minister Winston Lackin zegt dat in de ochtend er werk van gemaakt zal worden om met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het hoofd te buigen over vissers die illegaal vissen in de wateren van Frans-Guyana. Dit probleem zal meteen worden aangepakt, zegt Lackin aan Starnieuws. Gisteren hebben vissers uit het buurland geprotesteerd bij het Surinaamse consulaat in Cayenne.

Lackin zegt dat de Franse ambassadeur Joël Godeau voor een andere kwestie bij hem op bezoek was. Zij hebben gelijk gesproken over het probleem van de illegale vissers. De Franse vissers voeren al dagenlang acties omdat zij vinden dat hun brood ontnomen wordt door illegale vissers uit onder andere Suriname en Brazilië. Lackin zegt begrip op te brengen voor de situatie.

De bewindsman merkt op dat alle vissers die mogen vissen in Surinaamse wateren daartoe een vergunning hebben. "Wij zullen ervoor moeten zorgen dat vissers die hier geregistreerd staan, zich niet schuldig maken aan illegaal vissen in het Franse gebied", stelt Lackin. Hij heeft de ambassadeur beloofd dat deze zaak alle aandacht zal krijgen van de regering. "Wij hebben een goede relatie met het buurland en willen dit niet in gevaar brengen door mensen die illegaal bezig zijn", benadrukt Lackin.