Vissers Frans-Guyana protesteren bij Surinaams consulaat
06 Feb 2013, 19:10
foto
De blokkade voor het Surinaamse consulaat in Cayenne. Foto: franceguyane.fr


Vissers in het buurland Frans-Guyana protesteren sinds de vorige week tegen het beleid van de regering in Parijs. Zij willen dat er krachtig opgetreden wordt tegen illegale vissers uit onder andere Brazilië en Suriname. Vandaag werd de Léopold Heder Avenue, waar het Surinaams consulaat is gevestigd, geblokkeerd. De vorige week werd het Braziliaanse consulaat bezet.

Op de website fransinsuriname.com wordt melding gemaakt van de protesten. De vissers gaan een confrontatie aan met de overheid omdat gesprekken niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Er wordt geen vis meer verkocht en de boten varen ook niet uit.

Een delegatie is naar Parijs om te onderhandelen met de Franse overheid voor een beter beleid tegen illegale vissers. De vissers willen zwart op wit duidelijke afspraken maken. Zij eisen dat er opgetreden wordt tegen de illegale vissers. De vissers weigerden te onderhandelen met de Braziliaanse en Surinaamse diplomaten. Zij vinden dat deze kwestie op regeringsniveau in orde moet worden gemaakt. Ook goudzoekers in het buurland roeren zich. Zij vinden dat er harder opgetreden moet worden tegen illegale Brazilianen.