150 illegale goudzoekers verwijderd uit industriezone Rosebel
07 Feb 2013, 09:30
foto
Gerold Dompig, manager commissie Ordening Goudsector.


De commissie Ordening Goudsector (OGS) heeft de afgelopen dagen ruim 150 illegale goudzoekers verwijderd uit de industriezone van Iamgold te Rosebel in het district Brokopondo. Volgens manager Gerold Dompig van de OGS was de ontruiming noodzakelijk omdat Iamgold mijnactiviteiten in het gebied gaat verrichten, waarbij gebruik zal worden gemaakt van dynamiet.

“Eigenlijk heeft de maatschappij er te lang tegen aangekeken, maar nu is het wel noodzakelijk dat de ontruiming heeft plaatsgevonden”, zegt Dompig. Behalve personen, zijn ook de machines uit het gebied verwijderd. Dompig zegt aan Starnieuws dat het om goudzoekers gaat die heel goed weten dat zij niet in de industriezone van Rosebel mogen opereren. Zij hebben zelfs een schriftelijke afspraak met de goudmaatschappij hierover. Het gaat voornamelijk om mannen uit Nieuw Koffiekamp en het Saramaccaanse gebied.

Geen noemenswaardig verzet
Dompig deelt mee dat er geen noemenswaardig verzet van de mannen is ondervonden. Ze klaagden er wel over dat ze inkomen hebben voor de zorg van hun gezin. “Maar ze zijn gewoon wat ongeduldig. We hebben afspraken lopen dat zij enkele gebieden toegewezen zullen krijgen, ook op de concessie van Iamgold maar niet in de industriële zone”, zegt Dompig. De ordening trekt nu richting Kabalebo dichtbij Apoera, waar waarschijnlijk ook andere illegale groepen aanwezig zijn. Er worden nu patrouilles uitgevoerd op last van de commissie.

De OGS heeft intussen 20.000 personen geregistreerd die actief zijn op de goudvelden. Het verstrekken van pasjes om toegang te krijgen tot aangewezen gebieden door de commissie, verloopt stroef. Volgens de manager zou dat kunnen komen door het bedrag dat daarvoor betaald moet worden. Een Surinamer betaalt SRD 700 terwijl een buitenlander SRD 1700 moet neertellen. Ongeveer honderd personen zijn in het bezit zijn van een pasje. Met deze pas hebben zij niet alleen toegang tot een aangewezen gebied maar ook tot de faciliteiten waarvoor is gezorgd door de commissie in samenwerking met Iamgold, zoals de school of mining.
Het hebben van een pas is niet voor alle gebieden verplicht. Echter zal dat wel het geval zijn voor de mannen die worden geregistreerd te Nieuw Koffiekamp en het Brownsberg-gebied. De volgende week zal in Nieuw Koffiekamp de registratie plaatsvinden.