Surinaamse boeddhisten luiden Chinees Nieuwjaar in met etentje
05 Feb 2013, 22:45
foto
Gerda Dest en Danielle Lie Sam Foek (derde en vierde van links) scheppen het feestmaal op, samen met andere leden van de Suriname Buddhist Association. (Foto: Ranu Abhelakh)


Yian Xin Shuen-Liang, voorzitter van de Suriname Buddhist Association (SBA), loopt met een grote bak stomende dumplings naar de recreatie ruimte van de noodtempel. Terwijl enkele leden helpen met het dekken van de tafel, vertelt Liang, meer bekend als Lisa, aan Starnieuws dat SBA in verband met het Chinees Nieuwjaar een etentje houdt. “Alles is wel vegetarisch”, voegt zij er snel aan toe.

“Fa waka Lisa”, groeten Danielle Lie Sam Foek en haar vriendin Gerda Dest, terwijl zij de ruimte binnenlopen en de overige gasten de hand schudden. Dest neemt plaats tussen de gasten en Lie Sam Foek loopt het tempelgedeelte in voor het aansteken van wierook en het opzeggen van het gebed. “Dit is de derde keer dat ik met Danielle meekom. Ik wilde het gewoon ervaren want ik ben nieuwsgierig naar niet alleen hoe het hier aan toe gaat, maar ook bij andere geloven ”, zegt Dest. Zij is van huis uit Rooms Katholiek en zit bij Koreaanse Church of God.

Levenshouding
Lie Sam Foek heeft drie jaar geleden het RK-geloof vaarwel gezegd en is boeddhist geworden. “Boeddhisme is voor mij een levenshouding en ook een religie. Dit belet mij niet om met heel mijn hart naar een Roomse kerk of mandir te gaan, zolang het met God te maken heeft. Wij hebben allemaal één God.” Lie Sam Foek benadrukt de ondersteuning van familie en vrienden, maar geeft ook aan dat ze soms op- en aanmerkingen hoort. “Ik ga niet in discussie met hen, want ik heb respect voor ieders geloof.”

Het is tijd om te eten. Naast de dumplings, liggen de bakken met noodles, gebakken rijst, groente gerechten en fruitsalade. “Op 10 februari, viert iedereen het Chinees Nieuwjaar in gezinsverband of gaat naar een van de Chinese verenigingen”, zegt Lian, “daarom hebben wij besloten om ons etentje enkele dagen van te voren houden". Zondag begint het jaar van de Slang volgens de Chinese astrologie.

Houvast
Samantha Karim loopt ook binnen, verontschuldigt zich voor het laatkomen en schuift gelijk aan. “Ik ben pas twee weken officieel Boeddhist”, lacht ze verlegen. “Ik moet zeggen het is heel ‘serene’, rustgevende en een aparte sfeer. En dat was waar ik altijd naar zoek: rust in mijn leven.” Karim’s vader is Moslim en haar moeder RK en heeft haar altijd bijgestaan in haar zoektocht naar een houvast. Zij heeft dit gezocht in het Soefisme, Islam, Hindoeïsme en is ook bezig met Yoga.

“Ik hou van dit alles, en het geeft mij een toegevoegde waarde in mijn leven. We horen vaak dat we allen één moeten zijn, maar het gaat erom dat je je ergens wil thuis voelen, en ik voel mij hier thuis. Het gaat erom ben je happy, doe je andere geen kwaad, nou dan ben je goed bezig.”

Edward Troon