'Out of stock' expositie bij 20 jaar Readytex Art Gallery
05 Feb 2013, 12:00
foto


(Aangeboden)

Twintig jaar geleden, op 8 februari 1993, opende onder grote publieke belangstelling een nieuwe galerie aan de Maagdenstraat: Readytex Art Gallery. De bedoeling toen, was om aan opkomende kunstenaars een ruimte te bieden, waar zij naast grote solo-exposities, het hele jaar door hun werk konden laten zien. Vandaag de dag is Readytex Art Gallery een van de meest vooraanstaande galeries in Suriname en is zij niet meer weg te denken uit het Surinaamse kunstgebeuren.

Monique NouhChaia Sookdew Sing denkt met een brede glimlach terug aan die dag 20 jaar geleden: “Het was als een feestje aan het werk. Het was werken en verkopen, maar dan wel te midden van een social event. Het was druk bezocht. Iedereen was zo lovend en enthousiast.” Een kijkje in de oude fotoalbums bevestigt de sfeer die Monique hier zo genoeglijk beschrijft. Een trotse oma Issa die het lint mag doorknippen en de taart aansnijdt, een stralende Evelyne NouhChaia-Issa die hier een droom in vervulling ziet komen, als ook haar dochter Monique die het geheel glunderend overziet. Roze wanden volgehangen met kunst, lachende kunstenaars en gasten maken het feestelijke beeld compleet. “En eigenlijk is het al die jaren zo gebleven. Elke expositie is weer net een feestje. Twintig jaar lang een feestje!” sluit de galeriehoudster lachend af.

Trots terugblikken
Degenen die de ‘inbere’ van Readytex Art Gallery kennen, zijn naast de feestjes ook bekend met het harde werk dat er in de galerie en achter de schermen verzet wordt. Zij kennen ook de grote uitdagingen die toen en nu, van invloed zijn op het zakelijke succes van de onderneming. Maar de leiding van Readytex Art Gallery mag met absolute trots terugblikken op een steeds toenemende groei en professionalisering en vele bijzondere hoogtepunten zoals: de launch van de website in 2004, de eerste internationale art fair participatie namelijk de Holland Art Fair in 2006, de eerste solo-expositie in de nieuwe expositieruimte De Hal (René Tosari, 2010), het grootse Kibii Wi Koni project van Marcel Pinas in 2011 en zijn benoeming tot Young Global Leader vlak daarvoor, de prettige samenwerking met Galerie ‘L Encadrier in Frans Guyana, de rol van Readytex Art Gallery in de vele internationale evenementen waar de partnerkunstenaars aan deelnemen. “En ook elke soloshow is een hoogtepunt!” vult Monique NouhChaia aan. Met trots somt ze ook de expo statistieken van de afgelopen twintig jaar op: “43 solo’s, 30 gemengde exposities, 21 internationale expo’s waarin Readytex een rol speelde, en niet te vergeten elke dag een gemengde expositie in de galerie en een dagelijkse internationale aanwezigheid op de website en de facebook pagina.”

Uitdagingen
Het voorstel al die jaren geleden van Evelyne NouhChaia, die vanuit de souvenirafdeling de behoefte waarnam aan meer beeldende kunst -enkele kunstenaars leverden daar al kleine aquarellen-, heeft uitgepakt tot een uitdagende, maar zeer dankbare business die geresulteerd heeft in waardevolle partnerschappen lokaal en internationaal en die daarnaast een grote bijdrage levert aan de kunstbewustwording en -appreciatie van het Surinaamse publiek. De ‘stonfutu’s’ die er vanaf het begin bij waren zijn Rinaldo Klas, Soeki Irodikromo, Kenneth Flijders, René Tosari, Reinier Asmoredjo, Henri (Soeka) Soekarman Kartotaroeno, Humphrey Tawjoeram en Anita Hartmann. Ook de toen pas afgestudeerde Marcel Pinas en George Struikelblok, nu twee van de meest opvallende Surinaamse contemporary artists, waren er gauw bij. Ondertussen is het vaste team van de galerie uitgebreid met Kit-Ling Tjon Pian Gi, Wilgo Vijfhoven, Roddney Tjon Poen Gie, Kurt Nahar, Sri Irodikromo, Sunil Puljhun, Dhiradj Ramsamoedj en Hanka Wolterstorff. Ook Ron Flu en de in het buitenland woonachtige kunstenaars Paul Chang, John Lie A Fo en Fineke van der Veen worden in Suriname door Readytex Art Gallery vertegenwoordigd.

Om als onderneming te overleven in deze uitdagende kunstwereld, kun je als galerie niet stil blijven zitten. Het team van Readytex Art Gallery zet zich voortdurend in om de Surinaamse kunst en kunstenaars zo effectief mogelijk te marketen en te promoten binnen en buiten Suriname en ondersteunt heel intensief de ontwikkeling en de carrièredoelen van haar partnerkunstenaars. De galerie heeft in haar voorraad een grote en gevarieerde collectie kunstwerken welke zij, naast de nieuwe werken, ook steeds vaker aan het publiek wil laten zien. De huidige galerie beschikt slechts over beperkte ruimte, maar een prachtig nieuw plan brengt daar hopelijk dit jaar nog verandering in. In het aangrenzende gebouw, het ouderlijke huis van Evelyne NouhChaia, waar voorheen Readytex Specials op de begane grond gehuisvest was, wordt nu al een grote renovatie uitgevoerd. Als het af is, staat daar in het mooie historische pand, een ruim en prachtig Kunsthuis waarin een veel groter deel van de kunstwerken geëtaleerd zal kunnen worden. Dat wordt een bijzondere mijlpaal.

Speciale selectie
Maar voor nu alle aandacht op de bigi yari!!! Om haar twintigjarig jubileum te vieren opent Readytex Art Gallery op 8 februari een Out of stock expositie waarin per kunstenaar een keuze te zien is van het oudste en meest recente werk uit de voorraad van de galerie. Een bijzonder interessante en in vele gevallen verrassende selectie! En een passende manier om samen met alle liefhebbers van Surinaamse kunst terug te blikken op twintig onvergetelijke, kunstzinnige jaren. Blijf ons ondersteunen, blijf de Surinaamse kunst ondersteunen en investeer in het product van onze Surinaamse kunstenaars!

Van 9 tot en met 13 februari is het publiek welkom op de Out of stock expositie in De Hal van 19:00 – 21:00 uur. Op zaterdagavond 9 februari krijgt de expositie met een gezellige jamsessie een extra feestelijk tintje.

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June