Persvrijheid Suriname valt terug
30 Jan 2013, 12:30
foto


Suriname is op de wereldlijst voor persvrijheid negen plaatsen teruggevallen naar de 31ste plaats. De belangrijkste redenen voor de terugval zijn de “vaak stormachtige relaties tussen president Desi Bouterse en veel journalisten,” schrijft Reporters without Borders in haar World Press Freedom Index 2013.

Volgens de organisatie is het onwaarschijnlijk dat deze relaties tussen het staatshoofd en journalisten zal verbeteren, vooral nu de Amnestiewet is aangepast. In april vorig jaar heeft het parlement de wijziging van de Amnestiewet goedgekeurd, waardoor de verdachten en daders van de moord op 15 politieke tegenstanders van de regering worden gevrijwaard van hun daden nu dertig jaar geleden. Onder de slachtoffers waren ook vijf journalisten.
Bouterse was toen de militaire leider van het land en is sinds 2010 weer in het machtscentrum door vrije en geheime verkiezingen. Bouterse is nu president van het land.

Niet alleen in Suriname, maar ook in de buurlanden en het Caribisch Gebied hebben politieke spanningen en gerechtelijke intimidatie een rol gespeeld bij de rangschikking. Het zijn de zelfde landen die aan de onderkant van de lijst voorkomen, zegt Reporters without Borders. Zo staat Trinidad en Tobago op de 44ste plaats en is het land nog steeds niet gestopt om illegaal telefoongesprekken van journalisten af te luisteren, in een poging om hun bronnen te identificeren. Het land had in 2010 beloofd daar een einde aan te maken.

Guyana staat gerangschikt op de 69ste. De persvrijheid in ons westerbuurland blijft lijden onder het monopolie van de staatsradio-omroep.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April