Illegale venters willen niet van de straat
23 Jan 2013, 08:00
foto
Een illegale straatventer verkoopt haar waren.


De illegale straatventers in Albina willen niet terug in de markt. Ze verkiezen liever de straat om hun producten te verkopen. Deze Illegalen, van wie enkelen een stand hebben op de markt, zouden graag zien dat, zoals in St. Laurent, het commissariaat wekelijks drie marktdagen instelt in een afgebakende Gouverneurstraat. Deze straat gold als dé winkelstraat in Albina. Wie zich buiten deze dagen om op straat begeeft, mag dan streng optreden van de autoriteiten verwachten.

De marktventers, die gedreigd hadden de straat op te gaan, bleven in de markt verkopen. Ambtenaren van de bestuursdienst en de politie van Albina hebben niet opgetreden tegen de illegalen. Uit gesprekken met de illegale venters blijkt dat een paar geen stand hebben op de markt. "We willen de afspraken met de districtscommissaris niet negeren, maar in de markt verkopen we niet", zegt Linette 'Eto' Misiedjan. Zij verkoopt al zes jaar op straat. Misiedjan vertelt dat door de onaantrekkelijke situatie van de markt zij bankroet is geworden.
"Alleen op straat en voor de winkels kunnen we verkopen aan de Fransen, die de winkels in Albina bezoeken", zegt Misiedjan.

Niet terug
De illegale venters hebben ook enorme moeite met de opzet van de markt, die volgens hen slecht is. "Ik ga niet terug", zegt Eugenie Pinas op besliste toon. De markt is geen oord om er te vertoeven. "We kunnen de muskieten-, rattenplaag, kikkers en de slechte verlichting niet aan", zegt Pinas.
Pinas zegt dat zij twee jaar terug, bij de heropening van de markt, een stand toegewezen kreeg. "Echter kwam ik er niet aan toe om te verkopen", stelt Pinas. Ze wijst erop dat zij iedere dag SRD 300 aan groente kocht bij de leverancier. "Maar het lukte niet eens om twee hoopjes sopropo te verkopen", vertelt Pinas.

Mildred Akoete zegt al ruim elf jaar samen met haar tweelingzus de straat te hebben opgezocht. Ze geeft aan dat zij en haar moeder de eersten waren, die buiten de markt hun heil zochten. Iedereen wil dat er een goede oplossing komt in deze zaak.

Isaak Poetisi