Vishnudatt sluit alle deuren en ramen voor rokers
23 Jan 2013, 01:00
foto


Op de eerste dag van de behandeling van de anti-tabakswet is het duidelijk dat de horecasector het onderspit zal delven. Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP), voorzitter van commissie van rapporteurs, heeft een vernietigend beeld geschetst over de "dodelijke en verwoestende gevolgen" van roken. Per jaar sterven 6 miljoen mensen aan ziekten veroorzaakt door roken, terwijl 600.000 personen die bloot gesteld worden aan rook ook het leven laten. "Meer dan de bevolking van Suriname", dikt Ganeshkoemar Kandhai (Nieuw Front/VHP), lid van commissie van rapporteurs het schrikbeeld verder aan.

Vicevoorzitter van het parlement Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) laat ook niks aan de verbeelding over. Zij vindt dat er een ferm standpunt ingenomen moet worden tegen roken, zei ze in een interruptie. Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) stelde voor, nog voordat hij een spreekbeurt vervulde in De Nationale Assemblee, dat rokers 50% extra moeten betalen voor verzekeringen. Als zij zich dood willen roken, moeten ze maar ook voor betalen. Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) wil weten waarom dan sigaretten en tabak worden geïmporteerd als roken zo gevaarlijk is. Hij vroeg om ook deze kwestie mee te nemen in de beschouwingen en verwacht van de regering een antwoord.

Geen goed woord
Hoewel twee personen een spreekbeurt hebben vervuld en diverse assembleeleden al kleur bekend hebben tijdens interrupties, is het duidelijk dat de anti-tabakswet met verregaande besluiten er zal komen. Kandhai wilde van de regering weten of in de consultaties de horeca sector ook is gehoord. De groep van horeca belanghebbenden heeft dinsdag een petitie aangeboden aan De Nationale Assemblee waarin zij uitstel vragen van de maatregelen met één tot twee jaar en roken in casino's te handhaven. Kandhai vroeg waar mensen nog mogen roken, want het mag ook niet meer in de open lucht. "Mag je nog wel roken op een parkeerplaats van een café", vroeg Lekhram Soerdjan (Nieuw Front/VHP). Hij merkte op dat in de wet staat dat je niet mag roken in ruimten, terrassen en andere plekken die horen een café.

Vishnudatt liet geen spaan heel van sigaretten en tabak. Mensen met bronchitis komen in ademnood, gebrek aan zuurstof is een kwelling en marteling voor hen. 25 ziekten zijn het directe gevolg van roken, zei de politicus die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als bron opgaf. Nicotine lijdt tot kanker. In sigaretten zit ammoniak, dat ook voorkomt in toiletreiniger, aceton dat zit in nagellak remover. Ook cadmium, een giftige stof dat in batterijen voorkomt, zit in sigaret. Verder naftaline die in mottenballen wordt gebruikt, arsenicum komt voor in rattengif, en teer 'tara' dat plakt en gele tanden geeft, verder ook cyanide die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in gaskamers. Zo somde Vishnudatt diverse giftige stoffen op die voorkomen in sigaretten. De vergadering werd door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons verdaagd naar donderdag.