LVV 'Agro Ondernemerschap' doet nu Commewijne aan
22 Jan 2013, 15:30
foto
Een deel van de agro-ondernemers tijdens de training maandagavond in Commewijne.


In Commewijne is de training ‘Agro Ondernemerschap’ begonnen. Twintig boeren zullen gedurende 12 weken, 2 dagen per week, 5 uren per keer, zakelijke vaardigheden worden bijgebracht. De training wordt landelijk verzorgd door de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het project is bedoeld om het beroep van klein landbouwer te professionaliseren.

Commewijne is het vijfde district dat wordt aangedaan. In Nickerie, Coronie, Saramacca en Paramaribo zijn de trainingen al afgerond. Aan de participanten is door menig spreker maandagavond duidelijk gemaakt dat het ministerie wil bereiken dat de boer of landbouwer aangeduid wordt als 'agro ondernemer'. De deelnemende tuin- en landbouwers worden in staat gesteld een bedrijfscalculatie te doen, een kostprijs te berekenen, hun concurrentiepositie te bepalen, en om beter inzicht in de markt te krijgen.

Eindelijk Commewijne...
Minister van LVV, Hendrik Setrowidjojo, die afkomstig is van Commewijne, is blij dat het project eindelijk in zijn district wordt gedraaid. "U zult niet alleen leren een kostprijs te berekenen maar de kwaliteit van uw product en productie gaan ook verhoogd worden", voorspelde Setrowidjojo aan de deelnemers. "Het professionaliseren van uw beroep is de sleutel tot het veroveren van exportmarkten en om consumenten tevreden te stellen." De bewindsman deelde mee dat gekozen is voor de klein landbouwers omdat het klein en middelgroot ondernemerschap bewezen heeft grote bijdrage te leveren aan de ontwikkeling.

Ook de districtscommissaris, Ingrid Karta-Bink, is blij met het project. "Commewijne krijgt een kans om net als vroeger weer naam te maken in de land- en tuinbouw. Dit district kan en wil een grote bijdrage leveren aan de plannen om Suriname tot de voedselschuur van het Caribisch gebied te maken," zegt de dc aan Starnieuws. "Daarom zeg ik: We’re gonna make a difference. Because we're gonna make it a big business!"

Zaterdag gaat 'Agro Ondernemerschap' in Marowijne van start. "Daarna gaan we naar Brokopondo en Para en is het hele land aangedaan", zegt Ranusha Orie, coördinator van het project. "Dan is het tijd voor de Consulenten training". De twee besten uit de groepen deelnemers worden verder getraind om de agro ondernemers verder te begeleiden in het veld.

René Gompers

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June