Horecasector trekt ten strijde tegen anti-tabakswet
22 Jan 2013, 06:00
foto
De ontwerpwet is aangepast door de groep van horeca belanghebbenden.


De horecasector trekt ten strijde tegen de ontwerpwet die vandaag in behandeling genomen zal worden door De Nationale Assemblee. De sector heeft het ontwerp aangepast en zal dit vanmorgen om 10.00 uur presenteren aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. In een petitie zal aan Simons gevraagd worden om de behandeling en goedkeuring van de anti-tabakswet uit te stellen.

De groep van horeca belanghebbenden vindt dat in casino's er gerookt mag worden. Ook zou er reclame gemaakt kunnen worden wanneer duidelijk kan worden aangetoond dat het gaat om mensen boven achttien jaar. De sector vindt dat er "zeer extreme maatregelen in het huidige wetsvoorstel" zijn opgenomen. Ruim vijfduizend arbeidsplaatsen staan volgens deze groep op het spel.

De belanghebbenden vinden dat ze realistische en werkbare voorstellen doen met de revisie die zij in de ontwerpwet hebben aangebracht. Aangehaald wordt dat de horecasector het zwaarst wordt getroffen door de wijze waarop de tabaksregulering wordt opgedrongen. De sector vindt dat ze onvoldoende is betrokken en geconsulteerd. "De extreme mate waarmee dit wetsvoorstel de regulering gebiedt, gaat volstrekt voorbij aan de vrijheid van keuze van het individu en de substantiële bijdrage van de horecasector aan het sociale welzijn van de gemeenschap", schrijft de groep aan de assembleeleden.