Huisartsen melden toename van patiënten met griep
22 Jan 2013, 00:00
foto


Steeds meer mensen worden getroffen door het 'griepvirus'. Bij de artsen is er een toename te merken van patiënten met griep. Wim Bakker, onderdirecteur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) zegt aan Starnieuws dat er nog geen sprake is van epidemie, maar gelet op influenza ontwikkelingen in de rest van de wereld is het te verwachten dat de cijfers in Suriname zullen stijgen.

Bakker meldt dat wekelijks de cijfers worden bijgehouden. Het BOG belt dertig huisartsen op die de griep-gevallen doorspelen. “Wij hebben gemerkt dat steeds meer artsen patiënten krijgen met influenza. Ons systeem is traag, waardoor wij niet meteen over data beschikken. De situatie is ernstig in Europa, Amerika en enkele andere landen. Gelet op het toeristisch verkeer is verdere besmetting niet uitgesloten”, merkt Bakker op.

Symptomen en adviezen
De griep begint plotseling met zwaar hoesten, verhoogde lichaamstemperatuur, tranende ogen, hoofdpijn en lichaamspijnen. Het BOG heeft al voorzorgsmaatregelen getroffen voor de risicogroep: baby’s, ouderen, mensen met chronische aandoeningen, zwangeren en mensen met een verlaagde weerstand. Voor deze groep is er al vaccins binnengehaald. Tot de risicogroep behoren mensen die het gevaar lopen om ernstig ziek te worden. Volgens Bakker gaat het om een enorme investering die gepleegd moet worden om alle Surinamers te kunnen voorzien van een vaccin.

Daarnaast is het BOG bezig om voorlichting te geven. Het belangrijkste is dat mensen die ziek zijn anderen niet moeten besmetten, vooral de risicogroep niet. “Als je hoest, zorg ervoor dat je alles op een papieren tissue opvangt en deze dan weggooit. Daarnaast moeten mensen die ziek zijn vaker hun handen wassen, omdat het virus op harde gladde voorwerpen langer blijft leven. Op papier sterven zij binnen korte tijd, maar op een tafel of een deurknop kunnen ze uren blijven leven. De kans op besmetting is dan groter. Iemand met influenza wordt gevraagd om zich niet in groepen te begeven. Ga niet naar kantoor, blijf uit de buurt van risicogroepen, ga niet naar de klas en bevind je niet in openbare plekken waar velen zich bevinden”, adviseert Bakker.

Wanita Ramnath