Barack Obama: ‘Grijp het moment’
21 Jan 2013, 16:45
foto
President Barack Obama legt zijn ambtseed af tijdens zijn inauguratie ceremonie.


Barack Obama heeft het Amerikaanse volk gezegd ‘om het moment te grijpen’. Hij zei dat in zijn toespraak in Washington DC aan het begin van zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten van Amerika.

Nadat hij de ambtseed had afgelegd, zei hij dat de mogelijkheden van Amerika ongegrensd zijn zoals is gebleken uit een decennium van oorlog en en lange economische crisis. De 51-jarige Obama is de 44ste president van de VS en is voor zijn tweede termijn beëidigd door opperrechter John Roberts.

Honderdduizenden mensen waren opeengepakt om de ceremonie in de National Mall bij te wonen. Onder hen waren de voormalige presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter, samen met tientallen senatoren, congresleden en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Samen aangrijpen
In zijn inaugurele rede heeft de Democratische president zijn visie voor de komende vier jaar uitééngezet. Hij verklaarde: "Onze reis is niet compleet." Obama ging verder: "Deze generatie van Amerikanen is getest door crisissen die onze vastberadenheid heeft gesterkt en onze veerkracht heeft getoond," zei hij. "Een decennium van oorlog is nu ten einde. Een economisch herstel is begonnen. Amerika's mogelijkheden zijn eindeloos."

Obama vervolgde zijn speech: "Mijn mede-Amerikanen, we zijn gemaakt voor dit moment, en we zullen het aangrijpen - zolang we het samen aangrijpen."
In zijn 18 minuten durende toespraak heeft Obama opgeroepen tot “collectieve actie” om de Amerikaanse vrijheid, die hij in verband bracht met sociale en economische gelijkheid, te behouden. "Wij, het volk, begrijpen dat ons land niet kan slagen wanneer een steeds kleiner wordend deel het steeds beter doet en een groeiend aantal het nauwelijks kan maken," zei hij.

Gelijk geschapen
Zonder specifieke beleid aanbevelingen te doen, zei Obama dat de VS de belasting-code moet herzien, het onderwijssysteem moet hervormen, het kiesstelsel moet vernieuwen en aandacht moet schenken aan de klimaatverandering.

"Sommigen kunnen misschien nog steeds het overweldigende oordeel van de wetenschap ontkennen, maar niemand kan de verwoestende gevolgen van felle branden, en verlammende droogte, en krachtigere stormen vermijden," zei hij. Obama zinspeelde op de strijd van vrouwen, etnische minderheden en homo's om sociale gelijkheid te verkrijgen; "de meest voor de handliggende van waarheden - dat wij allen gelijk geschapen zijn - is de ster die ons nog steeds leidt".

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June