USV noemt suïcide ernstig maatschappelijk probleem
21 Jan 2013, 19:00
foto
Asha Mungra, voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen (midden) tijdens een presentatie over de documentaire over 'Zelfdoding waarom?'.


De voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV), Asha Mungra, vindt suïcide een ernstig maatschappelijk probleem. Dit zei Mungra vandaag bij de presentatie van de documentaire ‘Zelfdoding waarom?’ in Hotel Marriot. De USV strijdt al zeven jaar tegen dit probleem, maar volgens Mungra heeft dit weinig opgeleverd.

De USV wil de gemeenschap inzicht geven in de problematiek en deze ook voelbaar maken. “Wij moeten alle belanghebbenden bewustmaken van dit ernstig probleem en de geestelijke gezondheid van ons volk. Verder willen wij ook aandacht voor het falend beleid van opvang en begeleiding van slachtoffers van zelfdoding en de noodzaak om op korte termijn structurele oplossingen te bieden voor dit probleem”, merkt Mungra op.

Suïcide en huiselijk geweld
Wat Mungra zorgen baart, is dat zelfdoding in 2005 in het district Nickerie als probleem was gesignaleerd, maar het nu steeds vaker voorkomt in andere districten en Paramaribo. Zij benadrukt dat er raakvlakken zijn tussen suïcide en huiselijk geweld. “Huiselijk geweld kan leiden tot zelfdoding.” Volgens Mungra is uit onderzoek gebleken dat vrouwen vaker suïcidepogingen doen om zo aandacht te vragen voor hun problemen.

"Dat zelfdoding en huiselijk geweld schrikbarende vormen aannemen in onze samenleving getuige de recente gevallen, waarbij de vrouw vermoord werd en de partner suïcide pleegt. Vorig jaar werden wij geconfronteerd met een geval van suïcide waarbij kinderen meegenomen werden. Het is belangrijk dat er inzicht verkregen wordt in de oorzaak van de problematiek, zodat er niet aan symptoombestrijding gedaan wordt", stelt Mungra.

De documentaire ‘Zelfdoding waarom?’ zal vanaf morgen op verschillende tv- stations te zien zijn.