Benschop: ‘Stropers krijgen fikse boete’
21 Jan 2013, 21:00
foto
Rode Ibissen in het Bigipangebied.


Gewestelijk politiecommandant Stanley Benschop, zegt dat stropers die zich schuldig maken aan vangen en doodschieten van de beschermde vogels in het Bigipangebied, een fikse boete zullen moeten betalen. De politietopper vindt het vreselijk dat beschermde vogels doodgeschoten worden. “Wij zullen niets nalaten om dit gedrag te bestraffen en zullen waarschijnlijk boetes van tussen de SRD 5000 en 10.000 eisen”, merkt Benschop op.

Vier mannen, waaronder landbouwers, hebben gisteren zes rode ibissen en een reiger doodgeschoten in het Bigipangebied. Het team van ’s Landsbosbeheer (LBB) Nickerie heeft de stropers op heterdaad betrapt. De jager werd geassisteerd door drie andere mannen. Zij zijn allen aan de politie van Henar overgedragen.

Siervogels als maaltijd
Soerendo Amatroesijat, hoofd LBB Nickerie, zegt aan Starnieuws dat veel stropers niet betrapt worden. Dagelijks worden deze siervogels bij de maaltijd klaargemaakt. Hij vertelt over een man die een rode ibis naar huis had gebracht, omdat deze volgens hem niet kon vliegen. Hij heeft de vogel toen thuis verzorgd. Toen LBB hiervan op de hoogte werd gesteld, heeft het team de vogel opgehaald en vrijgelaten in de natuur.

“Van alle handelingen moet LBB op de hoogte gesteld worden. Mensen mogen die dieren niet meenemen naar huis, zelfs niet als zij goede bedoelingen hebben. LBB moet eerst gemeld worden”, legt Amatroesijat uit. Tegen kerst, de afgelopen maand, hadden jagers acht rode ibissen doodgeschoten. De mannen waren van plan het vlees van deze beschermde vogels bij de kerstmaaltijd te eten.

LBB slecht gefaciliteerd
Amatroesijat benadrukt dat de stropers het team van LBB steeds voor zijn, omdat zij beter gefaciliteerd zijn. Zij beschikken over goede communicatiemiddelen en over betere vervoersmiddelen te land en te water. LBB Nickerie beschikt maar over één voertuig waarmee alle diensten in Nickerie en Coronie verricht moeten worden.

Werknemers van LBB-Nickerie krijgen geregeld tips uit de gemeenschap over activiteiten van jagers, maar door de gebrekkige middelen kan er niet altijd goed worden opgetreden. Amatroesijat hoopt dat de hoge boetes die opgelegd zullen worden, de stropers in ieder geval af zullen schrikken.

Wanita Ramnath