Jeugdparlement ondersteunt de tabakswet
21 Jan 2013, 13:00
foto


Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) ondersteunt de tabakswet die nu in behandeling is volledig. De ondersteuning van het instituut heeft er alles mee te maken met dat hij zich bewust is van de schadelijke effecten die tabak en tabaksproducten hebben op de gezondheid van de mens.

Ook wil hij meewerken om de toekomstige generaties te beschermen tegen deze schadelijke gevolgen, zegt ondervoorzitter Praathna Sital van het NJP aan Starnieuws. Zij benadrukt dat het jeugdparlement het van eminent belang vindt dat het tabakgebruik wordt ontmoedigd. Daarnaast is Suriname partij bij het WHO- Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging.

“Roken is langzaam vergif, dan niet alleen voor de roker, maar ook voor degene die bloot wordt gesteld aan de tabaksrook. De reden waarom wij deze wet ook ondersteunen is omdat het opmerkelijk is dat steeds meer jongeren rondlopen met een sigaret in hun mond,” zegt Sital. “In bepaalde gevallen zijn ze heel jong en roken ze alleen omdat het in hun vriendenkring als “stoer” wordt gezien. Bepaalde jongeren roken ook omdat ze dat zien bij hun ouders of ouderen om hun heen.”

Niet ontmoedigend
Andere roken niet maar staan toch bloot aan tabaksrook, hetzij thuis of in de bus/ taxi of op de openbare plekken waar roken is toegestaan, zoals wachthuisjes, wachtkamers, discotheken”, merkt het jeugdparlement op. Jammer vindt het NJP dat tabaksgebruik verder uitloopt tot het gebruik van drugs.

Het NJP concludeert dat de waarschuwingen op de verpakkingen niet ontmoedigend werken. Daarom vindt het jeugdparlement het belangrijk dat dit probleem structureel wordt aangepakt en dan de wet in werking treedt. Het jeugdparlement vraagt de jongeren om zich niet schuldig te maken aan het gebruik van tabak en zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van rokers.