Slavernij, een misdaad tegen de mensheid
21 Jan 2013, 02:00
foto


"We zijn slavernijonline begonnen omdat we willen dat 150 jaar na de afschaffing de slavernij eindelijk als een misdaad tegen de mensheid gezien wordt", riep Dew Baboeram bij de lancering van de website. Zondag is onder zijn leiding in Nederland en in Suriname onder Nancy de Randamie de site simultaan officieel 'online' gegaan.

De organisatie hield via Skype contact met elkaar en konden de aanwezigen voor enkele minuten de sfeer aan de andere kant van de oceaan proeven. Het Surinaamse publiek kon nog net een zang optreden horen aan de andere kant en een vurige toespraak van Baboeram. Het programma 'aan deze kant' bestond uit toespraken, presentaties, culturele optredens, en een verkorte versie van 'Tap a Bankstel'.

Onverwerkt verleden
Slavernij Online is een initiatief van Dew Baboeram en is bedoeld om het bewustzijn over het slavernijverleden en de erfenis daarvan te vergroten. "De slavernij is weliswaar afgeschaft maar niet alle 'hebies' zijn nog verwerkt ", legt De Randamie uit. "Met de website gaan wij bijdragen aan het dekoloniseren van de 'mind' van niet alleen de nakomelingen van de slaven maar ook van andere groepen". Op de site wordt de bezoeker dan ook verwelkomt met Bob Marley's 'Redemption song' die gaat over 'emancipate yourself from mental slavery'.

Op de site wordt naast wetenschappelijke informatie verzamelen over de slavernij ook de gelegenheid gesteld om te discussiëren. Er zit al behoorlijk wat materiaal op de site. Aan sommige onderdelen moet nog invulling gegeven worden. De Randamie zegt aan Starnieuws dat naast de vaste mensen er uitgekeken wordt naar vrijwilligers. "Of je nou cameraman, journalist, schrijver of wetenschapper ben, zolang de bijdrage past bij de website ben je welkom. Ook de mensen die het hebben over de slavernij maar niks vinden mogen een bijdrage leveren".

Aan de andere kant van de verbinding riep Dew Baboeram op om hard te werken om de slavernij als een misdaad tegen de mensheid erkent te krijgen: "we hoeven niet meer bang te zijn om gevoelige onderwerpen aan te kaarten. We zijn niet bang om dingen te zeggen die men niet leuk vindt. We zijn er niet om mensen te plezieren. En dat is wat die website moet doen!"

René Gompers