Voorzitter Gregory Rusland: NPS is niet ontmoedigd
21 Jan 2013, 00:00
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland legt een krans bij het standbeeld van Johan Adolf Pengel. (Foto: René Gompers)


De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, is niet ontmoedigd door de politieke situatie van dit moment. De NPS is na jarenlange regeermacht in de oppositie beland. Bij de herdenking van de verjaardag van de grote NPS-leider en ex-premier van Suriname zondag, werden er kransen gelegd bij het standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein.

"In tegenstelling tot wat er in de samenleving gesmoesd wordt, houdt het partnerschap en de onderlinge solidariteit nog steeds stand", zei Rusland. "Ten tijde van Pengel waren er ook stormen. Wat nu gebeurt, is niet nieuw voor ons. De partij staat nog steeds overeind en dat zal nog heel lang duren".

Correcties aanbrengen
De NPS-voorzitter zei de laatste IDOS-peiling serieus te nemen waaruit blijkt dat de NPS geminimaliseerd zou zijn in Paramaribo. "We weten dat de resultaten onder bepaalde omstandigheden totaal anders zullen zijn. Daar gaan we vanuit. Vooral bij de echte peiling van 2015 zal dat blijken." Rusland voegde eraan toe dat de NPS de hand in eigen boezem steekt, correcties zal aanbrengen en er harder tegenaan zal gaan.

"We moeten God dankbaar zijn voor leiders als Pengel en Lachmon die ons hebben geleerd middels gerechtigheid en ootmoedigheid 'out of the box' te denken en politiek te voeren. Dat missen we vaak. Als we deze waarden en normen verliezen zijn we verloren. Dat moet niet!" zei VHP ondervoorzitter en Nieuw Front fractieleider, Radjkoemar Randjietsingh. De band tussen Pengel van de NPS en Lachmon van de VHP werd door menig spreker benadrukt bij de herdenking.

Belangrijke rol
Met het noemen van enkele verdiensten onder het bewind van Pengel en het Nieuw Front toonden de sprekers aan dat de NPS een belangrijke rol gespeeld heeft en speelt bij de ontwikkeling van het land. Genoemd werden onder andere het neerzetten van het Academisch Ziekenhuis, het Diakonessenhuis en het opzetten van de universiteit. De samenwerking tussen Lachmon en Pengel werd beschouwd als de grootste verdienste. Randjietsingh benadrukte dat vooral die samenwerking tussen de NPS en de VHP grote ontwikkelingen teweeg heeft gebracht. "Nu zitten we in woelige tijden. Maar ik ben niet bevreesd ook al heeft de voorzitter (Chandrikapersad Santokhi red. Starnieuws) mij niet gebeld vandaag. Ik ga ervan uit dat alles in het belang van land en volk gebeurt", zei Randjietsingh.

Rusland riep op om goed op te letten de komende dagen omdat "te politiek gevaar de wan tu sma sa sutu faya fu creëer dyugu dyugu. Maar ik kan u zeggen dat ik vandaag om 4 uur nog met de VHP-voorzitter gesproken heb. Unu d'a ay, we taki en we luku a tori. Dus u hoeft niet bang te zijn, zei de NPS-voorzitter rond half zes zondagavond.

René Gompers