SRS heeft de nieuwe 102 meter hoge mast in de lucht
21 Jan 2013, 01:00
foto
De top van de nieuwe mast van SRS ging zondagmiddag de lucht in.


De Stichting Radio omroep Suriname (SRS) is in feeststemming. Het laatste gedeelte van de 102 meter hoge nieuwe mast is zondagmiddag bevestigd op het terrein aan de Jaques van Eerstraat. Dinsdag komt de nieuwe 5 kilowatt zender uit de Verenigde Staten van Amerika. Eind van de week zal er kristalhelder geluid op de radio te horen zijn.

Vivian Gordon, voorzitter van de raad van toezicht, was zondag getuige van het laatste traject dat de mast aflegde naar de top. De Surinaamse vlag die op de top wappert, lijkt een zakdoek van beneden. Er is een kwart miljoen US dollar geïnvesteerd in nieuwe apparatuur voor de SRS. Gordon zegt dat de apparaten dringend aan vervanging toe waren. In juni vorig jaar donderde een groot gedeelte van de mast naar beneden door hevige rukwinden. "Veel apparatuur die verouderd is, moest worden vervangen. Alles wordt nu digitaal", deelt Gordon aan Starnieuws mee.

Grote verbetering
Guno Ravenberg van het managementteam zegt dat de vorige mast 80 meter was. Nu komt er 22 meter bij. Dit betekent dat het geluid veel beter zal zijn. Bovendien zal een groter gebied worden bestreken. De nieuwe zender is ook veel sterker dan die nu wordt gebruikt. Ravenberg kan bijna niet wachten tot de zender dinsdag in het land zal zijn.

Maandag zal de hele dag gewerkt worden om de mast te richten en alles op zijn plaats te krijgen. Er moet ook nog een lamp op 102 meter hoogte. De zender die nu gebruikt wordt, zal verhuizen naar de mast op de Brownsberg. Dan zal ook het binnenland mee kunnen genieten van de ontwikkelingen bij de SRS.