Pertjajah Luhur presenteert modelwoning voor US$ 12.500
20 Jan 2013, 18:00
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo presenteert de modelwoning die voor US$ 12.500 zal worden verkocht. (Foto: Raoul Lith)


Pertjajah Luhur (PL) heeft vandaag op het terrein van het partijcentrum aan de Mangrovelaan een modelwoning gepresenteerd aan journalisten. Voor US$ 12.500 is het pakket te koop. Voor het opzetten van het huis wordt US$ 1000 in rekening gebracht. "Maar mensen kunnen er ook voor kiezen om de woning zelf op te zetten", zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo.

Wie een woning koopt, moet wel zelf voor de fundering zorgen. "Dat is niet moeilijk", legt Somohardjo uit. "Het gaat om wat gebroken schelpen en cement en twee rijen stenen. Er hoeft geen rondijzer in de fundering te worden verwerkt. En wie tegels wil plaatsen, mag dat ook doen", zegt Somohardjo. Het modelwoning heeft een oppervlakte van 47.5 vierkante meter. Mensen die belangstelling hebben kunnen zich registreren, waarna de procedure zal worden ingezet.

Financiering via de bank
De financiering met een looptijd tot vijftien jaar zal via de bank geschieden. Per maand moet ongeveer SRD 300 worden betaald. Er is ook contact gemaakt met het Landelijke Woningbouw Programma. Mensen die beneden de SRD 800 verdienen, zullen een lening tegen 5% rente kunnen krijgen. Daarboven is het 7%. Het gaat om sociale woningbouw, merkt Somohardjo op. De huizen worden standaard in twee dagen opgezet, wanneer de vloer eenmaal af is. De woning is brandvrij, koel, stevig en kan niet worden aangetast door houtluizen. Het huis is ook geschikt voor het binnenland. Somohardjo gaat deze week naar China en Indonesië om afspraken te maken met de fabrieken die de prefab-woningen bouwen.

Somohardjo zegt dat hij met president Desi Bouterse heeft gesproken over versoepeling van de voorwaarden wanneer ouders een stuk terrein willen geven aan hun kinderen. Nu moet er een verkavelingsplan gemaakt worden, terwijl ook een weg van vijftien meter dient te worden aangelegd. Dit moet worden goedgekeurd door het ministerie van Openbare Werken. De politicus merkt op dat zo het boedelprobleem steeds erger wordt in het land. De president had er oor naar. Somohardjo zegt dat veel mensen zouden willen bouwen maar ze hebben geen titel op de grond, waardoor de bank geen hypotheek kan verstrekken.

Wednesday 11 December
Tuesday 10 December
Monday 09 December