DC Boejoekoe wil overheidsgezag in Pamacca herstellen
21 Jan 2013, 08:00
foto
Bij een winkelier te ‘Brasion Terrein’ zijn goederen in beslag genomen.


Districtscommissaris Mavrick Boejoekoe van het bestuursressort Pamacca is bezig met het herstellen van het overheidsgezag in het binnenland. De afgelopen week heeft het commissariaat bij controle op winkels een grote partij goederen in beslag genomen en vernietigd. Ook werden de zogenaamde cabarets of bordelen gecontroleerd. Deze actie is uitgevoerd met ondersteuning van manschappen van het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname.

"De overheid moet zichtbaar zijn in het gebied", verklaart Boejoekoe in een interview met Starnieuws. Samen met zijn staf is hij vorige week verhuisd naar zijn standplaats, het bestuurscentrum Snesikondre. De dc zegt dat deze actie voorbereid is met de volksvertegenwoordigers in het gebied en moet erin resulteren dat de volksgezondheid niet geschaad wordt. Volgens Boejoekoe duurt de actie tot eind februari. Hierna mogen personen in de houtkap en sleutelfiguren in de goudwinning controle verwachten, kondigt hij aan.

Minderjarige sekswerkers
Bestuursambtenaar Germain May, die de acties leidt, zegt dat afgelopen donderdag en vrijdag veertien winkels en zes bordelen gecontroleerd zijn. Onder de producten die in beslag zijn genomen zijn chips, bruine bonen en andere blikjeswaren. May deelt mee dat gebleken is dat Chinese en Braziliaanse winkeliers werken met vergunningen die vervallen zijn en behoren aan bewoners uit het gebied. Ook worden gasoline en gascilinders onveilig opgeslagen.

Bij de controle bleek dat 48 sekswerkers niet in het bezit zijn van de nodige medische verklaring en ook geen hiv/aids testresultaten kunnen tonen. "Onder de sekswerkers blijken zich geen minderjarigen te bevinden", stelt May opgelucht vast. Bij de controle vluchtten drie sekswerkers het bos in, maar zij werden teruggehaald door de politie en militairen. "De Brazilianen en Chinezen hebben ook geen geldige verblijfsvergunning", zegt May.

De bestuursambtenaar legt uit dat het in deze fase ging om een gebied ongeveer 45 kilometer stroomafwaarts langs de Marowijnerivier. In dit gebied zijn de kampen Big Mama, Brasion Terrein en Toma Toma. May zegt dat de activiteiten zich concentreren rondom de goudwinplaatsen. In het natraject zullen op gezette tijden controles worden uitgevoerd op de naleving van de vergunningsvoorwaarden.

Isaak Poetisi