Onderwijs voor kleuters in Brokopondo moet dichter bij huis
21 Jan 2013, 05:00
foto
De minister en haar delegatie zijn warm onthaald door de leerlingen.


Op de EBGS-school te Duwatra kunnen vier- en vijfjarigen van Duwata, Banavow, Pikin Pada, Baikoetoe en Bekiokondre, vijf dorpen in het district Brokopondo, sinds de vorige week kleuteronderwijs volgen. De school heeft er verder drie leerkrachten bij gekregen en de schoolleiding mocht nieuw meubilair en leermiddelen voor de kleuters in ontvangst nemen.

Onderwijsminister Shirley Sitaldin was vorige week met een delegatie op oriëntatie in Duwata en Banavow. Zij benadrukte het belang van het kunnen lezen en schrijven en gaf aan dat het ministerie er alles aan doet om de onderwijsachterstand in het binnenland weg te werken. De 4- en 5-jarigen van de dorpen moesten jarenlang onderwijs ontberen, vanwege het ontbreken van kleuterklassen. Dit maakte de aansluiting op de leerstof moeizaam, met als gevolg slechte prestaties, zegt de voorlichting van Minov in een bericht.

Ondersteuning gemeenschap belangrijk
Sitaldin prees de drie nieuwe leerkrachten die hun krachten willen geven aan het onderwijs in het binnenland. Zij riep de gemeenschap op om hun de nodige ondersteuning te geven. “Het ministerie van Onderwijs doet er alles aan om het onderwijs in het binnenland ten positieve te veranderen, maar de gemeenschap en vooral de ouders, hebben een bijzondere rol in het geheel te vervullen. Het ministerie maakt geen onderscheid in openbaar- en bijzonder onderwijs en ras of kleur. Alle kinderen in het land hebben recht op hetzelfde onderwijs”, deelde zij mede.

Tijdens een krutu te Duwatra sprak de gemeenschap haar bezorgdheid uit over het voortbestaan van de EBG-school (Evangelische Broedergemeente) in het dorp. De school in het dorp verkeert in een erbarmelijke situatie en heeft jarenlang te kampen gehad met een tekort aan leerkrachten en leermiddelen. De bewoners vroegen het ministerie om de school over te nemen. Sitaldin gaf aan dat er een goed gesprek komt met het bestuur van de EBG. Het Minov is van plan om de bestaande school te renoveren en uit te breiden. De gemeenschap gaf toestemming om een totaal nieuwe school op te zetten.

Ook te Banavow een school
In het dorp Banavow zal er ook een school worden gebouwd. Nu moeten de kleuters ongeveer 25 minuten met de boot reizen om in Duwata naar school te gaan. Zij moeten langs een stroomversnelling en veel rotsblokken varen. Het Minov vindt dit een gevaarlijke situatie en heeft besloten om dit jaar nog lokalen op te zetten voor de kleuters. De delegatie heeft de locatie waar de school zal komen te staan, bezichtigd. De bevolking was zichtbaar verheugd over de toezegging dat er een school komt in het dorp.

De delegatie bestond naast de minister uit DNA-lid Diana Poki, hoofd Bureau Onderwijs Binnenland, Bert Eersteling, hoofd Gebouwen en Terreinen, Julius Pahalwankhan, coördinator Basisonderwijs Jimmy Chin-Chan-Sen en beleidsadviseur Humphrey Bergraaf, zegt de voorlichting van Minov.