Marktventers Albina gaan de straat op
21 Jan 2013, 04:00
foto
De markt van Albina aan de Waterkant.


Marktventers van de markt te Albina in het district Marowijne gaan vandaag de straat op om hun goederen te verkopen. Ze zijn de situatie beu, omdat het commissariaat Marowijne geen afdoende maatregelen kan treffen tegen illegale venters.

Het gaat om ruim acht marktverkopers, die eerder verkiezen hun waar buiten de markt aan de man te brengen. Dit ondanks afspraken afgelopen maandag met districtscommissaris Theodorus Sondrejoe. Afgesproken was dat deze illegale venters wederom hun plek moesten innemen in de markt. Deze afspraak wordt echter door hen straal genegeerd. Dit tot ergernis van marktverkopers.

Oneerlijke concurrentie
"We gaan op straat om te protesteren tegen de oneerlijke concurrentie van de illegale verkopers", zegt Margo Menig, bestuurslid van de commissie van Marktventers aan Starnieuws. Van de 78 stands zijn er heel wat open plekken.
"Aan ons was beloofd dat de mensen van de straat gehaald zouden worden, echter blijft die maatregel uit", zegt Menig.
De marktverkopers geven aan dat ze standgeld betalen. Echter moeten ze al ruim twee jaar lijdelijk toezien dat de illegale verkopers langs de straten, voor de winkels en in de dorpen hun waar verkopen.

Marktmeester Glenn Sandvliet geeft aan dat er duidelijke afspraken gemaakt zijn tussen de dc en de illegale straatventers. "Met de politie van Albina is afgesproken om de goederen in beslag te nemen", werpt Sandvliet tegen. Hij wijst erop dat aan de marktverkopers uitdrukkelijk het verzoek is gedaan zich rustig te houden om de instanties de gelegenheid te bieden hun werk te doen", zegt Sandvliet.

Markt niet schoongemaakt
De marktventers wijzen er op dat de markt sinds de heropening twee jaar terug nooit is schoongemaakt. Sandvliet zegt dat voorgenomen was om de markt zaterdag schoon te maken. Door de problematiek met de illegale venters is dit voornemen afgeblazen.

Sandvliet deelt mee dat op de markt van Albina dagelijks rond 150 mensen hun brood verdienen. De groentehal telt 76 stands van 1,25 meter, waarvan officieel 50 bezet zijn. Verder zijn er zestien kleine units aan de zuidelijk kant en aan noordelijke zestien waarvan één voor de politie.

Isaak Poetisi