Boeddhisten gedenken verlichting van Boeddha
20 Jan 2013, 14:00
foto
Liang Shuen is voorganger van de enige boeddhistische stroming in Suriname en leidt de dienst ter ere van de verlichting van Boeddha. (Foto: Edward Troon)


Wereldwijd hebben boeddhisten gisteren de verlichting van Siddhartha Gautama Boeddha herdacht. Ook in Suriname zijn tientallen volgelingen bijeen gekomen om de speciale dienst bij te wonen. Liang Shuen is voorganger van de enige boeddhistische stroming in Suriname. “Wij zitten nu in een voorlopige tempel, een noodoplossing, want we zijn op zoek naar een geschikt stuk terrein om een tempel op te zetten”, vertelt zij aan Starnieuws.

In de noodtempel, een ruimte van acht bij zes meter aan het Molenpad, staat een tafel met verschillende Boeddha beelden omgeven door verse bloemen. Op een tweede tafel staan potjes wierook en miniatuur slaginstrumenten. De grotere slaginstrumenten zijn naast de tweede tafel geplaatst en aan de wand zijn tekeningen van verschillende verschijningsvormen van Boeddha. De volgelingen leggen zelf hun kussentjes op de vloer waarop zij tijdens de dienst zullen knielen en buigen. Ter ere van de verlichting van Boeddha worden tijdens deze speciale dienst ook voedseloffers gebracht, zoals fruit, noodles, zoetigheden en een zoete soep van verschillende pesi-soorten.

Na de dienst is het een gezellig samenzijn. Het gezegende eten en fruit wordt genuttigd. Shuen vertelt dat zij als voorganger minimaal 10 dagen per maand vegetarisch is en de volgelingen alleen op de dagen van nieuwe en volle maan. Vanaf het opzetten van de noodtempel in 2008, reist elk jaar een monnik uit de Verenigde Staten naar Suriname om hen verder te onderwijzen in het boeddhisme.

Boeddha wordt beschouwd als de grondlegger van het boeddhisme. Als prins geboren in Nepal, heeft hij het luxe paleis leven opgegeven en is op zoek gegaan naar de betekenis en doel van het leven. Een zes jaar durende zoektocht leverde volgens hem niet het juiste antwoord op zijn vragen. Uiteindelijk is hij vijf weken lang gaan mediteren onder een vijgenboom, de Boom der Wijsheid. Daar heeft hij de antwoorden op zijn vragen gevonden: de verlichting. Hij heeft het lijden begrepen, om werkelijk vrij en gelukkig te zijn moet je de begeerte achterwege laten. Zijn leven en zijn leer zijn de basis geworden voor het boeddhisme, dat geen godsdienst is, maar een levensfilosofie.

Edward Troon

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June