Nabestaanden 8 decemberproces willen dit jaar berechting
09 Jan 2013, 13:00
foto


De nabestaanden van het 8 decemberstrafproces willen dat deze megazaak dit jaar wordt afgehandeld met een uitspraak van de Krijgsraad. In een verzoekschrift hebben de gemachtigden van de nabestaanden aangedrongen op het opheffen van de opschorting van het proces. Sunil Oemrawsingh zegt dat de voortgang van het proces te laten afhangen van het instellen van een Constitutioneel Hof als een andere manier van obstructie wordt ervaren.

Oemrawsingh merkt op dat de nabestaanden in het verzoekschrift aan de Krijgsraad hebben gesteld dat ze ook het recht hebben om zich in te laten met dit proces. De belanghebbenden wensen een bijdrage te leveren die kan leiden tot berechting van de verdachten. Artikel 316 van het Wetboek van Strafvordering geeft aan benadeelden de mogelijkheid in een strafproces schadevergoeding te eisen van de verdachten.

Kan nog niet worden behandeld
De Krijgsraad heeft de gemachtigden van de nabestaanden bericht dat "vooralsnog in het midden wordt gelaten of zij ontvankelijk zijn in hun verzoek". Dit verzoek kan niet in behandeling worden genomen omdat het 8 december strafproces formeel geschorst is. De Krijgsraad deelde mee dat indien de formele schorsing zou worden opgeheven, zij in ieder geval volgens artikel 316 van het Wetboek van Strafvordering een verzoek kunnen doen aan de Krijgsraad om zich als 'beledigde partij' te voegen in het strafproces. Daarover moet dan nog een uitspraak volgen.

Oemrawsingh zegt aan Starnieuws dat de belanghebbenden een bijdrage willen leveren aan het vinden van de waarheid. Het strafproces moet zijn beloop hebben, zoals gewaarborgd in artikel 10 van de grondwet. Hierin staat eenieder heeft bij aantasting van zijn rechten en vrijheden aanspraak op een eerlijke en openbare behandeling van zijn klacht binnen redelijke termijn door een onafhankelijke en onpartijdige rechter. Oemrawsingh benadrukt dat hiervan geen sprake is door alle onderbrekingen. Er is ook geen vooruitzicht op spoedige opheffing van de schorsing van het proces.

Benoeming Constitutioneel Hof
"Wij worden steeds geconfronteerd met aanslagen op het rechtsproces. De laatste aanslag is de amnestiewet die door verdachten en anderen geregisseerd en uitgevoerd werd. Dit heeft geleid tot het schorsen van het proces en dus wederom het tarten van de nabestaanden", stelt Oemrawsingh. Hij vindt dat het voortgang van het proces steeds obstructies ondervindt.

Oemrawsingh wijst er op dat in artikel 144 van de grondwet staat dat de voorzitter, vicevoorzitter, de leden en de plaatsvervangende leden op voordracht van De Nationale Assemblee door de president worden benoemd. Dit geeft geen goed gevoel bij de nabestaanden, nadat de coalitie duidelijk heeft aangegeven dat de amnestie bedoeld is om hoofdverdachte Desi Bouterse in het moordproces uit handen van vrouwe Justitia te houden. "Daarom zal elk wettig middel worden gebruikt om dit proces in 2013 af te handelen", benadrukt Oemrawsingh.

U kunt het verzoekschrift van de nabestaanden hier downloaden.
pdf-icon.gif verzoekschrift.pdf                
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April