Abbas beveelt officiële gebruik 'Palestina'
07 Jan 2013, 12:00
foto
Abbas vindt dat door de officiële taal te veranderen de Palestijnse staat zal worden versterkt (Foto: AP)


President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft bevolen dat er nieuwe paspoorten, ID-kaarten, rijbewijzen en stempels worden gemaakt waarop 'Staat van Palestina' duidelijk te lezen is. Dat meldt het officiële persbureau WAFA.

Het decreet volgt nadat de Palestijnen vorig jaar een succesvol verzoek hebben gedaan voor de status van non-member waarnemer bij de Verenigde Naties temidden van de sterke Israëlische en Amerikaanse oppositie.

Abbas zei zondag dat de veranderde taal op officiële documenten zou bijdragen aan de versterking van de Palestijnse staat "aan de basis en bij het opbouwen van zijn instituten... en zijn soevereiniteit over zijn grondgebied" Vorige week al beval hij het ministerie van Buitenlandse Zaken en alle ambassades over de hele wereld om het gebruik van ‘Staat van Palestina’ te gebruiken in officiële correspondentie.

Eerder hadden de officiële documenten die de overheid van Abbas had uitgevaardigd, met inbegrip van paspoorten en andere identiteitsdocumenten, de vermelding ‘uitgegeven door de Palestijnse Autoriteit’.

Israël weigert commentaar
Israël heeft kritiek geleverd op de Palestijnen voor hun succesvolle verzoek voor een versterkte VN-status. Volgens Tel Aviv kan een Palestijnse staat alleen worden bereikt door bilaterale gesprekken. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven op de laatste Palestijnse actie.

De Palestijnen zeggen dat hun verbeterde status bij de VN hun positie zal versterken in de onderhandelingen met Israël en het een aanvulling is op eventuele toekomstige gesprekken.