Eensgezindheid benadrukt bij 'Dag van de Zwarte Beschaving'
06 Jan 2013, 21:45
foto
Een Inheemse en Afro-Surinaamse beelden eensgezindheid uit bij de ingang van Prakwaki's Botanische Tuin aan de Previenlaan. (Foto: Samie Ramjiawan)


President Desi Bouterse heeft via speciale afgezant Henk Herrenberg tijdens de viering van de 'Dag van de Zwarte Beschaving' opgeroepen om eensgezind met elkaar op te trekken. Drie organisaties hebben de president geschreven over de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Herrenberg kondigde aan dat Bouterse overweegt om een commissie te benoemen die de groepen bij elkaar moet brengen.

De 'Dag van de Zwarte Beschaving' werd vandaag herdacht in de botanische tuin van Prakwaki. Diverse culturele groepen traden op. Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi fu Afrikan Srananman, zei dat cultuur belangrijk is voor de ontwikkeling. Hij is blij dat veel mensen deelgenomen hebben aan deze bijeenkomst en zich gestoken hebben in hun traditionele kleding.

Samenwerken
Minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling legde de nadruk op respect voor elkaar. Ze wees op de interactie die er bestaat tussen de verschillende etnische groepen en haalde het belang van samenwerking aan.

De samenwerkende Afrikaans-Surinaamse stichtingen (Stichting Broki, 1 juli Keti Koti en Wroko Mira) stelde in een persbericht dat de 'Dag van de Zwarte Beschaving' geen 'Blakaman Dey' is. Coördinator Rudie Bottse vindt dat Wijngaarde onterecht de viering verenigt met 'Blakaman Dey'. Bottse zegt dat de Unesco deze dag heeft bestemd voor alle niet blanke socio-culturele groepen. " Alle Zwarte Volkeren van Suriname moeten juist worden opgeroepen in grote solidariteit het land op te bouwen. Wij hopen dat confrère Wijngaarde zijn standpunt en opzet herziet", stellen de samenwerkende organisaties.