Organisatie tevreden over Bigi Broki Waka
06 Jan 2013, 17:30
foto
Deelnemers hebben genoten van het zicht vanuit de Wijdenboschbrug. (Foto: René Gompers)


Hans Girjasing, voorzitter van stichting 'Bigi Broki Waka', is zeer tevreden over de tiende editie van de loop. "Het is gegaan zoals we gepland hebben. De veiligheid was optimaal en de ambulance heeft niet hoeven uit te rukken", zegt hij aan Starnieuws. Er hebben meer dan 6000 mensen meegedaan aan de loop. "We hebben onze limiet op dat getal gesteld en toen we dat bereikt hadden, hebben we de registratie gestopt", zegt Girjasing. "Dit keer hebben we minder 'boromans' gehad. Vorig jaar hadden we 300 plus en dit jaar 200."

De deelnemers hebben genoten van de loop. De witte massa kwam vanuit Commewijne in beweging over de Wijdenboschbrug naar de rotonde in Paramaribo. Gestoken in witte truien en witte petten werd het laatste onderdeel van de Bigi Broki Waka in een gezellige sfeer afgelopen. Zingend, lachend en hijgend werden de laatste meters brug met flinke stappen afgedaald.

Wisseltrofee naar Guyana
Voorafgaand aan de massale wandeling werden de 5 km en 10 km loop gehouden en de 'Run for Kids'. De Guyanees Lionel d'Andrade is nu de eigenaar van de wisseltrofee aangezien hij de 10 km voor de derde keer op rij gewonnen heeft. Ilsida Toemere heeft met haar winst bij de dames in dezelfde klasse wederom de eer voor Suriname hoog weten te houden. De kinderen gingen helemaal los tijdens hun 'run'. Zij renden in hoog tempo vanaf Commewijne naar Paramaribo. Te snel voor Peppi de clown die speciaal met de kinderen meeliep.

Het zicht vanuit de brug maakte heel veel indruk. Menig loper liet zich dan ook uitgebreid vereeuwigen op video of foto. De geoefende fotografen maakten gretig gebruik van de kans om de omgeving vanuit de 'brugge' hoek vast te leggen.
Voor de meeste mensen is dit de hoofdreden voor deelname aan de 'grote' loop om een 'fatu te breken'. "Dit is heerlijk. De brug is fantastisch", zegt een loopster uitgelaten aan Starnieuws. "Ik heb het gehaald. Levend!"

Extra aandacht
Naast de verschillende prijzen voor de loopwedstrijden werd vandaag ook de oudste deelnemer bedacht. Rudi Braam heeft bewezen dat hij met zijn 81 jaren nog steeds over de brug kan en dat in de 5 km klasse. Hij ontving een gouden medaille.

De initiatiefnemer van Bigi Broki Waka, Jan Groot, is voor zijn idee dat intussen is uitgegroeid tot een massasport, 'gedecoreerd' geworden. Hij is benoemd tot 'ridder in de ere orde van de Bosje brug'.

René Gompers
            video.gif video