Vader maakt naam verkrachte dochter bekend
06 Jan 2013, 13:30
foto
De protesten in India over de behandeling van vrouwen naar aanleiding van de groepsverkrachting van de 23-jarige Jyoti blijven aanhouden. (Foto: EPA)


De vader van de 23-jarige Indiase studente die slachtoffer werd van een groepsverkrachting, heeft de naam van zijn dochter bekendgemaakt. Badri Singh Pandey zei dat hij daartoe had besloten opdat zijn dochter Jyoti een inspiratie kan zijn voor andere slachtoffers van seksueel geweld.

Pandey heeft dat tegen de Britse krant The Sunday People gezegd. Zijn dochter overleed twee weken nadat zij op 16 december door zes mannen in een bus in New Delhi werd verkracht. "Mijn dochter deed niets verkeerd,” zegt Pandey. “Zij stierf terwijl zij zichzelf beschermde. Ik ben trots op haar. Het openbaar maken van haar naam, kan moed schenken aan andere vrouwen die dergelijke aanvallen hebben overleefd", aldus de vader.

De 23-jarige studente overleed op 28 december aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Singapore. De zaak heeft in India tot grote woede geleid, die onder meer tot uiting kwam in straatprotesten in de hoofdstad New Delhi en elders in het land.

De Indiase wet verbiedt het openbaar maken van de identiteit van slachtoffers van seksuele misdaden om hun privacy te beschermen en stigmatisering als gevolg van publicaties in media te voorkomen. In een land als India kan dat verwoestende gevolgen hebben voor verkrachtingsslachtoffers.

Doodstraf
Intussen is bekend geworden dat de vijf meerderjarige verdachten de doodstraf riskeren. Rechter Namrita Aggarwal besliste ondertussen dat de vijf verdachten maandag voor de rechtbank worden gebracht op beschuldiging van onder meer moord en verkrachting. Er is nog een zesde verdachte, maar die zou minderjarig zijn.

Ondertussen is DNA-bewijsmateriaal tegen de verdachten gevonden, zo bevestigt de aanklager Rajiv Mohan.

Geen van de vijf verdachten heeft al een advocaat: ze weigeren om hen te vertegenwoordigen. Van een zesde verdachte wordt nog onderzocht of hij werkelijk minderjarig is: hij beweert 17 te zijn.