Chávez getrouwen opgelucht door herverkiezing Cabello
06 Jan 2013, 04:00
foto
Vicepresident Nicolas Maduro feliciteert Diosdado Cabello met zijn herverkiezing. (Foto: Reuters)


Getrouwen van de ernstig zieke Venezolaanse president Hugo Chávez halen opgelucht adem nu Diosdado Cabello opnieuw is gekozen tot voorzitter van het parlement. Indien de president donderdag niet terug is in Caracas bij de inauguratie wordt volgens de wet Cabello aangewezen als zijn vervanger. De parlementsvoorzitter, de 49-jarige ex-militair, is een belangrijke bondgenoot van Chávez.

Een speciale afgezant van Chávez, viceminister Termir Porras bezocht president Desi Bouterse zaterdag. De president werd geïnformeerd over de stappen die genomen zullen worden in de komende dagen en de inauguratie op 10 januari. Chávez is op 11 december voor de vierde keer geopereerd en heeft te kampen met complicaties.

Oppositie eist verkiezing
De herverkiezing van Cabello was te verwachten. De Verenigde Socialistische Partij van Chávez heeft de meerderheid in het parlement. Als de president donderdag niet aanwezig is in Venezuela, eist de oppositie dat binnen dertig dagen verkiezingen worden uitgeschreven.

Vicepresident Nicolas Maduro heeft op de Venezolaanse televisie verklaard dat de installatie van Chávez uitgesteld kan worden. Hij zwaaide met de grondwet en zei dat die mogelijkheid aanwezig was. De oppositie vindt echter dat de procedures duidelijk zijn dat er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden als de president door ziekte en uitlandigheid niet kan worden geïnaugureerd.

Saturday 23 June
Friday 22 June