Projectie AZP: Toonaangevend ziekenhuis Suriname en regio
05 Jan 2013, 04:00
foto


Antoine Brahim, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), is optimistisch over de toekomst. "De vooruitzichten op verdere economische groei in Suriname blijven gunstig. De ontwikkelingen in de mijnbouw-, goud- en oliesector zijn hoopgevend. Er is een optimistische sfeer, die uitnodigt tot verdere investeringen, óók in de gezondheidssector", stelt Brahim.

Het AZP kijkt niet alleen naar 2013 maar blikt veel verder vooruit, naar het jaar 2020. "Ik zie voor mij AZP als het toonaangevende ziekenhuis in Suriname en in de regio. Een AZP waar elke Surinamer terecht kan voor hoogwaardige kwalitatieve gezondheidszorg. Ik zie een ziekenhuis met nette gebouwen en kamers; én met wifi mogelijkheden. Ik zie een ziekenhuis met schone tuinen en terreinen. Ik zie een AZP waar onze patiënten en bezoekers vriendelijk en zorgzaam worden behandeld en toegesproken. Een AZP waar rijen en wachttijden tot een minimum zijn beperkt. Ik zie een ziekenhuis waar onze patiënten vol vertrouwen binnenkomen en ons weer met een glimlach verlaten. Ik zie een AZP waar wij allemaal trots op zijn!", hield Brahim zijn personeel voor bij de jaarafsluiting. Om de positie van het AZP structureel en strategisch te versterken in deze concurrerende zorgsector zal er gewerkt worden aan een nieuw strategisch plan 2013-2020.

Aandachtspunten voor 2013
Brahim zet de aandachtspunten voor dit jaar op een rijtje.
- Dringende aandacht voor de nutsvoorzieningen is essentieel.
- Het beddenhuis behoort tot de kritische aandachtsgebieden.
- Hetzelfde geldt voor de afdelingen Intensive Care (IC) en Operatie Kamer (OK).
Op korte termijn zal de IC uitgebreid worden van twaalf naar vijftien bedden, terwijl na jaren zal worden samengewerkt met het Militair Hospitaal waar van twee vernieuwde OK’s gebruik gemaakt zal worden.
- Aandacht is er voor logistiek; het parkeerprobleem is bekend en zal worden aangepakt.
- De organisatie zal op diverse gebieden verder moeten professionaliseren, waaronder opleiding en training
- Health, Safety, Environment & Quality-innovatie moet blijvend hoog op de prioriteitenlijst staan. Zonder innovatie is groei niet mogelijk.
- In navolging van de keuken zal ISO certificering van nog vijf afdelingen volgen: Suriname Eye Center, Nationaal Nierdialyse Centrum, Radio Therapeutisch Centrum Suriname, Thorax Centrum en Kinder geneeskunde afdeling. In 2013 zal een aanvang worden gemaakt met de transformatie van de Kinderafdeling naar een Pediatric Center of Excellence.

- De Technische Dienst zal eveneens geprofessionaliseerd worden.
- De werkdruk bij de Spoedeisende Hulp heeft ook onze aandacht. Slechts ongeveer 40% van de gevallen blijkt spoedeisend te zijn.
- Aan het exploitatietekort zal bijzondere aandacht worden. Er zal een doorlichting plaatsvinden om na te gaan hoe wij onze resultaten kunnen verbeteren. De productiviteit moet omhoog, terwijl onze tarieven waar nodig en mogelijk moeten worden aangepast.
- Er zal van patiënt behandeling naar een meer klant- en marktgerichte benadering worden gewerkt. De patiënten, onze klanten, staan centraal in ons beleid in 2013, benadrukt Brahim, die sinds drie maanden de leiding heeft van AZP.