Oom Will heengegaan
04 Jan 2013, 21:50
foto
Willebrod Axwijk


Willebrod Axwijk, oom Will, zoals velen hem kennen, is vandaag overleden. De nestor onder de sportjournalisten was kort opgenomen in het ziekenhuis. Hij is 83 jaar geworden.

Ook president Desi Bouterse heeft attentie betoond tijdens het ziekbed van oom Will door hem een bloemstuk te sturen op 1 januari. Axwijk heeft zijn hele leven gewijd aan de sport en heeft vorig jaar een lifetime achievement award ontvangen voor zijn verdiensten op sportgebied. Het Sosis-complex is jaren geleden naar hem vernoemd en heet nu het Willebrod Axwijk Sportcentrum. Stichting Sosis werd toen opgeheven en alles kwam weer in de boezem van de staat. Oom Will zelf heeft dat herhaaldelijk de grootste blunder van de eeuw genoemd.

Directeur Michael Watson van Sportzaken zegt dat Suriname met het heengaan van oom wil een kritische sportjournalist verliest die "zijn hart op de tong had, maar met zijn verstand erbij." Oom Will kon absoluut niet tegen onrecht, zegt Watson. "Het gemis is verschrikkelijk groot. Hij was een gerespecteerde man, vader, oom, sportman, leraar en commentator."

Zijn naaste vrienden en collega’s reageren vol ongeloof op zijn overlijden. Hij is tot zijn dood verbonden gebleven met de Ware Tijd. Sportjournalist Terrence Oosterwolde die net als Stan Herewood jaren met hem heeft gewerkt, vraagt zich in eerste instantie af of het bericht van de dood van oom Will waar is.

Ook oom Stan lijkt verbouwereerd. “Hij was wel achteruit gegaan, maar hij was nog helder van geest,” zegt hij. “Dit soort dingen gebeuren altijd zo onverwachts,” zucht hij.