Wereld media speculeren over leven na Chávez
04 Jan 2013, 13:00
foto


De tanende gezondheid van Hugo Chávez heeft de headlines over de hele wereld gehaald. Media commentatoren speculeren over een toekomst zonder de Venezolaanse leider.

Chávez is al drie weken, nadat bekend werd dat hij aan complicaties lijdt als gevolg van zijn kankeroperatie in Cuba, niet in het openbaar gezien. De staatsmedia van Venezuela toont regelmatig eerbetoon aan de president, terwijl de regering zegt dat hij nog steeds in een stabiele, maar delicate conditie verkeert.

De belangrijkste oppositiebeweging in het land heeft de regering echter opgeroepen om openhartiger te zijn over de toestand van Chávez. Het staatshoofd moet op 10 januari worden beëdigd voor een nieuwe termijn van zes jaar.

Zuid-Amerika
In een redactioneel artikel zegt de Colombiaanse krant El Colombiano dat de Venezolaanse regering al overgangsscenario’s aan het overwegen is. Het is vrijwel zeker dat Chávez afwezig zal zijn, - hetzij als gevolg van overlijden of "absolute onvermogen".

De Argentijnse krant Clarin zegt dat het wegvallen van Chávez een "verandering in de essentie en kwaliteit van de beweging kan inluiden – deze erfenis van links geörienteerden, grof populisme en regionale opportunisten - die hij heeft gestuurd en meer dan 14 jaar heeft geleid, op basis van dollars gegenereerd door olie." Het blad voegt eraan toe dat Chávez veelgepredikte "21e eeuw socialisme, een soort van bijgewerkte nieuwe versie van de revolutionaire dromen van de jaren '60 en '70, nooit meer kan zijn dan welzijn op basis van verspilde olie-inkomsten".

Intussen schrijft de Zuid-Amerikaanse editie van de Wall Street Journal dat de aanhoudende focus op de gezondheid van de president, de Venezolaanse regering ervan heeft weerhouden de "groeiende breuken in de economie" aan te pakken. Chávez zijn opvolger moet een "harde landing na de overname," verwachten.

Rest van de wereld
Economische kwesties zijn ook de zorg van de China Daily, die zegt: ''Chávez zijn toestand wordt ook nauw in de gaten gehouden door de Latijns-Amerikaanse landen die hebben geprofiteerd van zijn edelmoedige steun, evenals Wall Street -beleggers die zich aangetrokken voelen tot Venezuela’s lucratieve en zwaar verhandelde obligaties.''

De Spaanse krant ABC zei op 2 januari dat gepland was om Chávez te halen van het levensinstandhoudingssysteem. “Venezolaanse functionarissen zeggen dat Chávez nog in leven is, ofschoon het erop lijkt dat ze het land aan het voorbereiden zijn op het nieuws van het overlijden van de Bolivariaanse leider,’ pent ABC neer.

Rossiya 1 TV van Rusland meldt dat de Venezolaanse autoriteiten hebben ontkend dat president Chávez in een coma was, zoals Spaanse media hadden bekendgemaakt. Het leverde detail over de operatie van de leider, die zou zijn uitgevoerd door een medisch team dat is ingevlogen uit Rusland met de hulp van Cubaanse artsen.

De Iraanse website van Press TV heeft ook artikelen gepubliceerd waarin het officiële kanaal dat de toestand van Chávez stabiel is, wordt benadrukt.

India’s The Hindu merkt op dat enorme oliereserves van Venezuela betekenen dat de gezondheidstoestand van Chávez wereldnieuws is, en dat "nervositeit en twijfels" de onzekerheid over zijn toestand omgeven. "Ondanks het optimistische beeld dat wordt gegeven van zijn medische toestand, beseffen zijn aanhangers nu dat hij niet eindeloos zal doorgaan. Zelfs als Cuba's ijverig medische systeem hem in leven houdt, kunnen zijn kracht en het vermogen om zijn imago te ondersteunen ... niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Hoe lang zal het duren voordat de oppositie - en zijn ex-bannelingen supporters - voldoende kracht hebben verzameld om een einde te maken aan zijn tijd"?, mijmert de krant.

Saturday 23 June
Friday 22 June