Artikel 8 dialoog in EU en Suriname eerste kwartaal 2013
04 Jan 2013, 10:00
foto


Suriname en de Europese Unie hebben in het eerste kwartaal van dit jaar een vervolggesprek op basis van artikel 8 van de Cotonou overeenkomst. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt aan Starnieuws dat dit gesprek al in november zou plaatsvinden. Omdat toen Suriname bezig was met de voorbereiding en organisatie van EU-ACP parlementaire meeting hebben beide partijen besloten het artikel 8 dialoog gesprek te verplaatsen naar het eerste kwartaal van 2013.

“De precieze datum moet nog worden afgesproken, maar waarschijnlijk zal het gesprek dat eind maart, begin april plaatsvinden zegt Lackin. De minister benadrukt dat alle plooien na de mislukte eerste dialoogronde van mei vorig jaar tussen zijn gladgestreken. “Dat is bevestigd door de verschillende Europese ambassadeurs. Er is aangegeven dat, dat een onplezierig misverstand is geweest.

Agenda vooraf afspreken
"We hebben afgesproken dat voortaan het artikel 8 dialoog op basis van een vooraf opgesteld agenda van beide partijen wordt gevoerd”, zegt Lackin. Hoe de agenda van het gesprek eruit zal zien, is nu nog niet duidelijk. In het Cotonou akkoord gaat het er wel om dat de Europese Unie gesprekken houdt met de landen waarbij onder andere gesproken wordt over rechtsstaat en democratie.

Het eerste onderhoud van mei vorig jaar eindigde in een fiasco waar Suriname zich niet kon terugvinden in een vooraf opgesteld communiqué van Europa. "Wij zijn een klein land, maar wij hebben onze waardigheid en die gaan wij niet te grabbel gooien. We laten niet met ons sollen", stelt Lackin toen. De bewindsman benadrukt nu dat Suriname wel bereid is zijn afspraken ten opzichte van het akkoord, met daarin artikel 8 na te komen.

Saturday 23 June
Friday 22 June