Delhi-groepverkrachters officieel aangeklaagd (update)
03 Jan 2013, 19:15
foto
Indiase studenten protesteren in Hyderabad. De groepsverkrachting heeft een ongekende debat aangewakkerd over houding ten opzichte van vrouwen. (Foto: AFP/Getty Images)


Vijf mannen zijn vandaag formeel aangeklaagd in een Indiase rechtbank voor groepsverkrachting en moord op een 23-jarige fysiotherapie-studente in een bus in New Delhi. Intussen worden nog meer gevallen van geweld in het hele land gemeld.

De aanval op 16 december op de vrouw heeft grote verontwaardiging veroorzaakt in India en heeft geleid tot de vraag naar nieuwe strenge verkrachtingswetten en betere politiebescherming voor vrouwen. Het heeft ook geleid tot een ongekende debat over de sociale houding ten opzichte van vrouwen.

De vijf mannen, die niet aanwezig waren in de rechtszaal, worden beschuldigd van het aanvallen van de vrouw op een bus in New Delhi, waardoor ze zware verwondingen opliep waaraan ze twee weken later overleed. De zaak is voorgeleid in een nieuwe snelrechtbank in het zuiden van Delhi, die woensdag officieel is geïntroduceerd, en zich specifiek bezighoudt met misdaden tegen vrouwen.

Monsters
De politie zal vragen om de doodstraf, een stap die de vader van het slachtoffer ondersteund. Tegen verslaggevers zei hij: "Het hele land eist dat deze monsters worden opgehangen. Ik ben het met hen eens." Executies zijn zeldzaam in India, waar een ongebruikelijke principe geldt dat in de meeste gevallen waar een doodvonnis wordt uitgesproken, deze wordt omgezet in gevangenisstraf voor enkele tientallen jaren.

De zesde verdachte van de groepsverkrachting is jonger dan 18 jaar en zal afzonderlijk worden berecht door een jeugdrechtbank. De houding van de advocaten in deze zaak geeft de intensiteit van deze kwestie weer. De orde van advocaten bij de rechtbank heeft verklaard dat geen van zijn leden bereid is om de verdachten te vertegenwoordigen. De rechtbank zal naar verwachting een advocaat voor de mannen toewijzen.

Eerlijk proces
Protesten, hoewel minder talrijk dan de afgelopen dagen en weken, blijven voortduren in de Indiase hoofdstad en elders. Onder de recente incidenten zijn een politicus die woensdagavond in het noord-oosten van het land een vrouw heeft aangerand en een tienermeisje dat door minstens twee mannen is verkracht in de zuidelijke stad Puducherry en een 17-jarige in Delhi die haar twee ooms heeft beschuldigd van meervoudige verkrachting.

Altamas Kabir, de Indiase opperrechter, heeft gezegd dat de beschuldigden snel moeten worden berecht, maar waarschuwde dat zij ook een eerlijk proces moeten krijgen en niet moeten worden onderworpen aan het recht van de menigte.

De politieambtenaren hebben maximale veiligheidsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat er iets misgaat wanneer de verdachten uiteindelijk voor het hof verschijnen. De hoorzittingen zullen waarschijnlijk een paar weken duren.

Chronisch gebrek
In de hoofdstad zijn vier andere snelrechtbanken gepland, die de processen van aanranding, die vaak al jaren duren door het roemruchte trage gerechtelijk systeem van India, te behandelen. Het land heeft een chronisch gebrek aan rechters. Zelfs als er zich geen nieuwe gevallen aandienen, zou het decennia duren voordat het gerecht de landelijke achterstand van honderdduizenden zaken heeft ingelopen.

De nieuwe rechtbanken zullen werken om snel recht te bieden “zodat het signaal wordt verzonden naar alles en iedereen dat deze zaken serieus zullen worden behandeld ", zegt Kabir. Ook Indiase deelstaten introduceren nieuwe maatregelen om seksueel geweld te bestrijden. In de noordelijke deelstaat Bihar, hebben ambtenaren de politie gevraagd om het onderzoek in alle 500 hangende verkrachtingszaken te voltooien en de verdachten aan te klagen.

Veel gevallen bereiken nooit de rechtbank in een land waar sprake is van intense sociale druk tegen families die aangifte doen van seksueel geweld en waar vrouwen vaak verantwoordelijk worden gehouden voor de mishandelingen die zij ondergaan. Wanneer vrouwen verkrachtingen rapporteren, weigert de politie vaak om de aanklacht in te dienen en worden de slachtoffers onder druk gezet om een compromis met hun aanvallers te bereiken.

Wijdverspreide vrouwenhaat
Een onderzoek door het nieuws tijdschrift Tehelka onthult wijdverspreide vrouwenhaat onder officieren. De politie in Delhi is woensdag nieuwe trainingen gestart voor duizenden opsporingsambtenaren. In een teken dat de officiële houding ten opzichte van dergelijk gedrag zou kunnen veranderen, hebben de autoriteiten vorige week twee politieagenten in de staat Punjab ontslagen en een derde geschorst. Ze zouden het onderzoek naar een gerapporteerde groepsverkrachting hebben uitgesteld en het slachtoffer hebben lastig gevallen. De vrouw heeft vervolgens zelfmoord gepleegd.

Een aantal andere zaken wordt opnieuw onderzocht, waaronder een 16-jaar oude zaak in de zuidelijke staat Kerala met betrekking tot de vermeende groepsverkrachting van een tiener. Meer dan 40 mannen zouden het slachtoffer gedurende weken hebben misbruikt. De zaak wordt behandeld door de hoogste rechter in India.

Keerpunt
Vrouwen activisten hopen dat de verkrachting en moord op de studente vorige maand een keerpunt zal brengen in de houding van India ten opzichte van vrouwen. Sinds de aanval hebben vrouwen bijna dagelijkse protesten en kaarslicht wakes gehouden in New Delhi. Ze eisen maatregelen om de dagelijkse pesterijen waarmee zij worden geconfronteerd, van betasten tot meer gewelddadige aanvallen, te stoppen.

Het Indiase hooggerechtshof zou naar verwachting ook worden geconfronteerd met een petitie waarin wordt geëist dat Indiase wetgevers die worden beschuldigd van seksuele intimidatie, worden geschorst uit het ambt. Zes staatswetgevers worden geconfronteerd met vervolging voor verkrachting en twee parlementsleden worden beschuldigd van misdaden tegen vrouwen.