Verdachten groepsverkrachting India voor de rechter
03 Jan 2013, 07:30
foto
Volgens officiële cijfers wordt om de 14 uur een vrouw verkracht in Delhi.


Ontvoering, groepsverkrachting en moord van een vrouw in een bus in Delhi zijn de aanklachten die de vijf verdachte mannen vandaag zullen aanhoren. In het weekend is de 23-jarige medische studente overleden aan de verwondingen die ze had opgelopen tijdens de brute aanval op 16 december.

De daad heeft tot nationale verontwaardiging en woede geleid. Als de vijf worden veroordeeld, kunnen ze de doodstraf krijgen. Ze zullen naar verwachting niet persoonlijk verschijnen voor de rechter.

De zesde verdachte is naar verluidt 17 jaar en zou voor de jeugdrechter moeten verschijnen. De politie heeft echter een beenmerg test opgedragen om zijn leeftijd te bevestigen. De aanklachten tegen de mannen vinden plaats in de rechtbank in het district Saket in Delhi.

Ofschoon het in India verplicht is dat de verdachte in persoon verschijnt om de aanklachten tegen zich aan te horen, zeggen politieagenten buiten het rechtsgebouw dat de mannen uit veiligheidsoverwegingen niet zullen verschijnen. Het proces zal naar verwachting al in het weekend beginnen met dagelijkse hoorzittingen.

Berichten in de media zeggen dat de aanklachten en het bewijsmateriaal meer dan 1.000 pagina’s omvatten, inclusief de belangrijkste getuigenissen van de vrouw voordat ze stierf. De politie heeft ongeveer 30 getuigen gehoord.

Landelijke protesten
Ook woensdag hebben duizenden vrouwen door Delhi gemarcheerd naar Rajghat, het monument voor de onafhankelijkheid van India's leider, Mahatma Gandhi, om te protesteren tegen de verkrachting en de Indiase houding ten opzichte van vrouwen.

Sheila Dikshit, de hoofd minister van Delhi, was één van de demonstranten. Ze heeft opgeroepen tot strenge anti-verkrachtingswetten. Intussen heeft de familie van het slachtoffer gezegd, geen bezwaar te hebben als een nieuwe anti-verkrachtingswet naar haar wordt vernoemd. India’s minister van Onderwijs, Shashi Tharoor, heeft dat voorstel gedaan.

Sinds de groepsverkrachting zijn er landelijk dagelijks protesten om uiting te geven aan de woede over de houding van India tegenover vrouwen. De demonstranten eisen wijziging van de wetten over geweld tegen vrouwen. De Indiase regering is zwaar bekritiseerd voor het niet beschermen van vrouwen. Volgens officiële cijfers wordt om de 14 uur een vrouw verkracht in Delhi, terwijl vrouwen in het hele land zeggen dat ze vaak blootstaan aan seksuele intimidatie en geweld.

Maatregelen
Na de aanval in de bus zijn een reeks maatregelen aangekondigd om de stad veiliger te maken voor vrouwen. Zo zijn er meer nachtelijke politie patrouilles, controles op buschauffeurs en hun assistenten en worden bussen met getinte ramen of gordijnen verboden.

De regering heeft ook een commissie ingesteld onder leiding van een gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof om wijzigingen aan te bevelen voor de anti-verkrachting wet. Een telefonische hulplijn is ook ingesteld voor vrouwen in nood, die verbonden is met politiebureaus in de stad.

Maar veel van de demonstranten zeggen dat vrouwen worden gezien als tweederangs burgers, en dat een fundamentele verandering in de cultuur en houding, ondersteund door de wet, nodig is om hen te beschermen.

Tuesday 19 June
Monday 18 June
Sunday 17 June