Minder royalty en lagere energieprijs voor Iamgold
03 Jan 2013, 06:00
foto
Goudverwerkingsunit van Iamgold op Rosebel Gold Mines. (Foto: Edward Troon)


In de nieuwe overeenkomst met Iamgold is overeengekomen dat de gemiddelde prijs voor energie geleverd zal worden voor 11 US dollar cent/kWh. In de huidige overeenkomst wordt een prijs gehanteerd van 13 US dollar cent/kWh door de Energie Bedrijven Suriname. Ook de royalty gaat omlaag van 6,9% naar 6,6%.

De Staatsraad heeft vragen hierover gesteld aan president Desi Bouterse waarom de royalty omlaag gaat in plaats van omhoog. De commissies die hebben onderhandeld met Surgold (Suralco/Newmont) en Iamgold hebben een presentatie gegeven aan de Staatsraad. De commissies gaan uit van een goudprijs tussen de US$ 2000 en US$ 1500 per troy ounce. De Staatsraad zou graag ook een rekenmodel willen zien, waarbij meerdere prijzen, bijvoorbeeld US$ 1000 en US$ 1300 zijn uitgewerkt.

Over de lagere tarieven die gehanteerd zullen worden voor de levering van energie, heeft de Staatsraad gevraagd waarom er twee cent minder in rekening wordt gebracht. Dit is volgens dit instituut lager dan de kostprijs "en derhalve gesubsidieerd zal moeten worden waarbij Iamgold goedkope hydro zal krijgen".

Factor mens
"Zoals in de vorige goudovereenkomst ontbreekt het ook hier aan garanties voor de factor mens (arbeiders). De president is er voorstander van dat ambtenaren daadwerkelijk anders gaan bijdragen in onze industriële ontwikkeling, echter ontbreekt het buiten de overheid aan sociale zekerheid. Bij deze overeenkomsten ontbreekt het wederom aan instrukties hoe om te gaan met de factor mens", stelt de Staatsraad.

Het is voor de buitenlandse bedrijven heel vaak onduidelijk wat de Surinaamse arbeidswetten zijn, de gewoontes in de industriële verhoudingen. De Staatsraad vraagt de president om aandacht te besteden aan de rechtspositie van de werkers, de werktijden, geneeskundige voorzieningen en huisvesting en vakbondsrechten.
Hoewel er enkele kanttekeningen worden geplaatst, brengt dit instituut een positief advies uit aan de president om mee te werken aan de totstandkoming van de wetten.

Tuesday 19 June
Monday 18 June
Sunday 17 June