Extra vaarten ‘La Gabrielle’ gebracht naar 9
02 Jan 2013, 20:00
foto
De file van wachtende voertuigen reikt vanaf de afslag naar Papatam tot het veerplein van Albina.


De Franse overheid heeft sinds gisteren de vijf extra vaarten van de veerboot 'La Gabrielle' opgevoerd naar negen. De extra ingelaste diensten in het vaarschema van de veerverbinding tussen St. Laurent du Maroni en Albina waren noodzakelijk om de grote stroom van personen tussen beide oevers van de Marowijnerivier te verwerken.

De douane en immigratiedienst hebben hun handen vol om de enorme drukte bij de balies af te werken. Drommen Franse toeristen die de kerst en jaarwisseling in Suriname doorbrachten, keren sinds gisteren terug naar hun land. Voor velen zijn de jaarlijkse festiviteiten in Paramaribo een trekpleister. Fransen die snel St.Laurent willen bereiken, stappen in korjalen, die de oversteek onderhouden.

Genieten van jaarwisseling
Er vormt zich vanaf 12:00 uur een lange file van auto's vanuit de douanepost te Albina tot voorbij de afslag naar Papatam. In en rondom de douanepost staan mensen op hun beurt te wachten om het veer te betreden. Anderen maken nog even van de gelegenheid gebruik om de bijna verlaten binnenstad van Albina op te zoeken, voor het doen van wat inkopen. Velen doen zich in de snikhete zon tegoed aan een Parbo-bier. Een supermarkthouder bij het veerplein doet goede zaken. Veel winkels zijn vandaag gesloten.

Starnieuws maakt een praatje met vakantieganger André Vorswijk (32) die al vanaf zijn 6e jaar in Kourou woont. Oorspronkelijk is hij van het dorp Godo in Boven-Suriname. "Ieder jaar ga ik met mijn gezin tijdens de jaarwisseling naar mijn familie”, vertelt Vorswijk. Hij zegt een week te doorgebracht in zijn geboortedorp. "Ik geniet iedere keer van de jaarafsluiting."

Voor Norma Adompai is de jaarwisseling in eigen land altijd een bijzonderheid. Ze is van het Franse dorp Charboniere langs de Marowijnerivier. "Ik wil met de jaarwisseling altijd bij mijn familie in Suriname zijn", zegt zij. Dit jaar nam zij haar vier kinderen mee.

Isaak Poetisi

Saturday 23 June
Friday 22 June