Braziliaanse politie redt gijzelaars mislukte overval
02 Jan 2013, 12:30
foto
De politie zoekt het platteland rond de stad Cotipora af naar de bende. (Foto: AFP)


De negen gijzelaars die een gewapende bende had meegenomen zijn gered. De bende had de mensen gegijzeld na een mislukte poging om een juwelenfabriek te beroven.

Honderden mensen hebben de redding door de politie in het zuiden van Brazilië gevierd op het centrale plein van de stad Cotipora. Het is onduidelijk of de voortvluchtige bendeleden zijn gearresteerd.

De vermeende bendeleider, Elisandro Falcao, was al eerder gedood in een vuurgevecht met de politie. De Braziliaanse autoriteiten zeggen dat de misdadigers de regio terroriseerden, waarbij ze met behulp van explosieven te banken, geldautomaat machines en winkels beroofden.

"We hebben de negen slachtoffers. Ze zijn veilig en goed. God zij dank!" twitterde politiecommandant Juliano Andre Amaral. De gijzelaars zijn vijf kilometer verder van de plaats waar ze zaterdagavond waren ontvoerd, gevonden.

Dynamiet
De zwaar bewapende bende probeerde om twee uur in de ochtend de fabriek te beroven. De politie had de misdadigers al maanden in het oog. De overvallers hebben dynamiet gbruikt om de deuren van de fabriek te openen, maar bij hun ontsnapping kregen ze de politie voor zich.

Vermeende bendeleider Elisandro Falcao en twee andere mannen zijn in een vuurgevecht met de politie gedood. De 31-jarige Falcao was de meest gezochte man in de staat Rio Grande do Sul.

"Er was een hevig vuurgevecht. Drie aanvallers zijn omgekomen en twee politiemannen raakten gewond," vertelde een politieambtenaar aan verslaggevers. Bij hun ontsnapping splitsten de overlevende aanvallers zich in twee groepen. Eén ontvoerde twee mensen die zich in een bar bevonden en de andere ging een huis binnen en nam zeven personen, waaronder een kind, mee.

De politie zegt dat ze een deel van de buit hebben teruggevonden, maar heeft de waarde ervan niet gegeven. Zo'n 200 politieagenten hebben deelgenomen aan de klopjacht op de gewapende bende. Ze hebben de bossen en het platteland rond Cotipora afgesloten en zijn bezig met een grond onderzoek. Andere officieren van een elite politie-eenheid zijn in andere steden in het hele land
ingezet.

Cotipora ligt in het hart van de Braziliaanse edelstenen snij-industrie die is gespecialiseerd in half-edelstenen zoals topaz, aquamarijn en amethist.

Saturday 23 June
Friday 22 June