Amerikaans Huis keurt akkoord begroting tóch goed
02 Jan 2013, 03:00
foto


Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft goedkeuring gegeven aan het begrotingsakkoord. Hoewel veel Republikeinen moeite hebben met het akkoord, hebben zij uiteindelijk tóch ingestemd met het voorstel. De Senaat had het voorstel al aangenomen, maar invloedrijke Republikeinen bleven ontevreden en wilden dit terugsturen.

De maatregelen moeten voorkomen dat de Verenigde Staten verder richting de zogenoemde 'fiscal cliff' afglijdt. Nu het Congres uiteindelijk groen licht heeft gegeven, worden belastingverhogingen teruggedraaid. Dinsdag traden een aantal bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen in werking. De schade aan de economie zal beperkt zijn nu het Congres heeft ingestemd om de 'fiscal cliff' ongedaan te maken.

Met spanning werd niet alleen in Amerika maar wereldwijd afgewacht wat het Huis zou beslissen. Volgens Obama zorgt het akkoord ervoor dat vooruitgang wordt geboekt bij het terugdringen van de tekorten. Hij beseft echter dat er nog veel gedaan moet worden om de economie op het gewenste spoor te krijgen. De president vindt dat de juiste keuze is gemaakt voor de economie van de VS.