PL wil kwestie vuurwerk met persconferentie afsluiten
20 Dec 2012, 17:00
foto
Pertjajah Luhur voorzitter Paul Somohardjo met de vier slachtoffers. (Foto: Raoul Lith)


De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, heeft tijdens de persconferentie vandaag in het partijgebouw gezegd dat hij de vuurwerkkwestie hiermee wil afsluiten. De vier slachtoffers waren ook ter plekke en zij zijn uit het district Nickerie afgereisd. De persconferentie werd geleid door Somohardjo. Hij werd bijgestaan door onderminister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Abigail Lie A Kwie en parlementariër Soetimin Marsidih, die belast was met de organisatie.

Somohardjo merkte op dat de partij in de toekomst voorzichtiger moet zijn. Ook benadrukte hij dat een ongeluk onvoorspelbaar is en overal kan gebeuren. “Dit is geen opzet en wij zijn niet illegaal bezig geweest. Ook zijn wij niet buiten de regels gegaan. Wij hadden toestemming, weliswaar mondeling. En als die ambtenaar nu ontkent en aan zijn brood denkt, nemen wij de schuld op ons. Het belangrijkste voor ons zijn de slachtoffers, die het allen nu goed maken”, deelt Somohardjo mee.

Mondelinge toestemming
Somohardjo vindt het treurig dat de partij nu zo ‘gecriminaliseerd’ worden. Hij zal het onderzoek van het Openbaar Ministerie rustig afwachten. De partij is ervoor verantwoordelijk en wij gaan niet ervoor ‘dokken’, merkte Somohardjo op. De vier slachtoffers Amna, Anjelie, Manisha allen Ramadhin en Norma Samidjo hebben de persconferentie bijgewoond. Zij zijn tevreden over de steun die ze hebben gekregen van Pertjajah Luhur.

Marsidih, die belast was met de organisatie van de kinderdagviering en jaarafsluiting in Nickerie, zei aan Starnieuws dat twee medewerkers van het districtscommissariaat hem verwezen hadden naar hoofd brandweer preventie, Remy Markeloo. Volgens Marsidih hebben deze ambtenaren hem voorgehouden dat de vergunning ook mondeling geregeld kan worden. “Op dat moment wist ik het niet beter. Ik heb Markeloo telefonisch gesproken en hij heeft mij toen toestemming gegeven. Ook zou hij manschappen sturen op die bewuste dag en beloofde om zelf aanwezig te zijn”, legt Marsidih uit, die lid is van de wetgevende macht.

Markeloo woedend
Markeloo is woedend op Marsidih. Hij zegt nooit toestemming gegeven te hebben. “Ik ben niet de instantie die toestemming geef. Indien wij hiervan op de hoogte waren, zouden onze mannen daar aanwezig zijn om het geheel te begeleiden. Marsidih heb ik helemaal niet gesproken en hij liegt. Als parlementarier siert dit hem niet”, stelt Markeloo.

Marsidih en Markeloo zijn beiden door de gewestelijke politiecommandant van Nickerie, Stanley Benschop, gehoord. Het rapport van de politie heeft uitgewezen dat de organisatie geen toestemming had om vuurwerk af te schieten. De zaak is nu naar het Openbaar Ministerie om afgehandeld te worden. Terwijl Marsidih belast was met de organisatie en ook op persconferentie aanwezig was, deelde assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons steeds mee dat de parlementariër wegens ziekte de vergaderingen niet kan bijwonen. Hij zou zelfs zo ziek zijn, dat hij opgenomen zou worden in het ziekenhuis.

Saturday 23 June
Friday 22 June
Thursday 21 June