DNA-vergaderingen nu via live streaming te volgen
13 Dec 2012, 17:30
foto
DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons krijgt uitleg van ICT-medewerker Rehuël Lobato de Mesquita over de live streaming.


De vergaderingen van de Nationale Assemblee zijn vanaf vandaag voor elke internetgebruiker live te volgen via het net (live streaming). Met deze voorziening die nog in een testfase verkeert, maar al toegankelijk is, kan het publiek zelf kiezen naar welk deel van de vergadering of spreker hij wil luisteren, zegt DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Simons zegt dat live streaming een project was dat pas in 2013 zou worden ingevoerd, maar waar toch haast achter is gezet. Het parlement is van de staatsmedia afhankelijk om haar vergaderingen uitgezonden te krijgen, en dit gaat niet altijd zonder problemen. Aan deze situatie komt met de nieuwe voorziening een einde. “We hebben de test intern gedaan en eigenlijk kan de samenleving ons gewoon helpen testen door de vergaderingen te volgen. Lukt het en bereiken we genoeg mensen, dan gaan wij investeren om het zo optimaal mogelijk te maken”, zegt Simons.

Zaak van het volk
De DNA-voorzitter zegt dat overal in de wereld de media zijn eigen invalshoek heeft om het nieuws te brengen. Er is namelijk niet altijd de mogelijkheid om alles wat zich afspeelt in de vergadering uit te zenden. Volgens haar is het parlement geen gezelligheidsclub of een plek waar af en toe mensen hard met elkaar omgaan.

“Het parlement is een zaak van het gehele volk. In feite is het, het meest transparante instituut. Alles wat we zeggen en doen, moet voor de buitenwereld duidelijk zijn. We willen het ook objectiever maken en de burgers de gelegenheid geven zelf waar te nemen wat er gebeurt.” De vergaderingen of delen daarvan werden eerder ook al op het internet geplaatst via YouTube.

Speciale folder
Sinds de vorige maand worden ingezonden stukken vanuit de gemeenschap niet speciaal uitgeprint. Ze hoeven ook niet gemaild te worden naar de persoonlijke mailbox van de leden. Deze stukken worden voortaan in een speciale folder geplaatst die de leden vanuit hun computerscherm lezen en bespreken tijdens de vergadering. De mogelijkheid om een kopie te maken is er wel.

De live streaming van de openbare vergaderingen van het parlement is gratis te volgen. Personen die hun reactie willen geven over deze nieuwe dienstverlening kunnen dat doen via itoffice@dna.sr.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April