Enorme terugval inzaai padie dit seizoen
13 Dec 2012, 09:00
foto


Dit seizoen is tot nu toe 13000 hectare padie ingezaaid in het district Nickerie. De inzaaiperiode loopt op 31 december af. Coördinator van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), regio West, Guido Van der Kooye, zegt aan Starnieuws dat hij dit seizoen op een inzaai van 20.000 hectare rekent. Het afgelopen seizoen is er een inzaai van 26.350 hectare geweest. Deze enorme terugval ligt volgens hem aan de aanhoudende droogte.

“Indien het regent, kan er wel meer dan 20.000 hectare ingezaaid worden. We hebben nog drie weken te gaan, maar de droogte houdt nog steeds in dit district aan”, merkt Van der Kooye op. De waterproblemen waarmee de boeren kampen, wordt opgelost. Ook de Wakaypompen zullen op volle toeren draaien. Wat de kleinlandbouw betreft, gaat het goed volgens Van der Kooye. Ruim 90% van de kleinlandbouwers zaaien in. In 2010 bereikte de kleinlandbouw een recordinzaai van 95%. Van de 13.518 hectare werd 12.810 hectare toen ingezaaid.

Oorzaken
Het probleem ligt meer bij de grootlandbouw. Ruim 4000 hectare aan de rechteroever van de Nickerierivier zal niet in cultuur gebracht kunnen worden, omdat de boeren afhankelijk zijn van het water van de rivier. De zoutwatergrens dringt binnen en deze boeren zullen dit seizoen dan niet inzaaien.

Volgens Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, zijn er tal van oorzaken. De droogte is er slechts één van. Zo hebben de boeren geen incentives ontvangen die beloofd waren. De steeds stijgende benzineprijzen zijn moordend. Daarnaast blijven de boeren in een vicieuze cirkel, omdat ze niet uit hun schulden komen. De opkoopprijs is verlieslatend en lijden de boeren daardoor enorme verliezen. “Zij hebben geen poot om op te staan, laat staan om in te zaaien”, benadrukt Oemraw.

Wanita Ramnath
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April