Gouddeals Iamgold en Newmont niet bij DNA
11 Dec 2012, 06:00
foto
President Desi Bouterse in Brokopondo, bij de beëdiging van dc Yvonne Pinas. (Foto: Regionale Ontwikkeling/Ramon Keijzer)


De Nationale Assemblee heeft geen concept-contracten ontvangen van president Desi Bouterse over de gouddeals met de multinationals Newmont en Iamgold. Bouterse zei zondag in Brokopondo dat de documenten gestuurd zijn naar het parlement voor behandeling. Het zal niet aan hem liggen als er geen 'gouden kerst' komt. Hij laat het ook aan de volksvertegenwoordiging over om de inhoud bekend te maken.

Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) was in Brokopondo, waar Bouterse de mededeling deed bij de beëdiging van Yvonne Pinas tot districtscommissaris. Ook andere assembleeleden waren aanwezig toen de president de bevolking toesprak. Asabina vroeg maandag tijdens de begrotingsbehandeling aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons of de contracten gestuurd zijn naar het parlement. Simons zei dat alleen een brief naar het parlement is gestuurd. Zij merkte op dat als de president iets stuurt het best kan dat door ambtelijke vertragingen de stukken niet gelijk aankomen. Zij zou nog navraag doen.

Mededeling president klopt niet
Asabina en Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) zeggen aan Starnieuws dat de mededeling van de president niet klopt. Zij zijn ook gaan kijken of de documenten ontvangen zijn door de griffie. Er zijn helemaal geen stukken gestuurd naar het parlement, concluderen de assembleeleden. Asabina vindt dat de president de samenleving verkeerde informatie heeft gegeven door te stellen dat de contracten voor behandeling verstuurd zijn naar het parlement.

Gajadien merkt op dat de documenten tot maandagavond ook niet gestuurd waren naar de Raad van Ministers. Daar moeten de concepten eerst goedgekeurd worden. Daarna gaan de documenten naar de Staatsraad voor advies. Dat is ook niet gebeurd. Nadat de Staatsraad advies heeft uitgebracht, gaan de stukken weer naar de president, die ze op zijn beurt voor behandeling naar het parlement stuurt. "Zo krijgt het vertrouwen in de president een deuk, want de samenleving moet afkunnen gaan op zijn woord. Daarom zeg ik, ik moet het eerst zien, dan pas zal ik het geloven", zegt Asabina.