Jessurun: Nederlandse bedrijven niet bevoordeeld bij dijkenbouw
11 Dec 2012, 04:00
foto
Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91)


Parlementariër Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) vindt dat minister Ramon Abrahams van Openbare Werken verkeerde informatie heeft doorgegeven over het uitsluiten van Surinaamse bedrijven bij de bouw van de dijken. Jessurun zei dat het om een internationale aanbesteding ging waar alle bedrijven mochten meedoen.

De dijken zijn aanbesteed en gegund door de Nieuw Front regering, waarbij partijgenoot van Jessurun, Ricardo van Ravenswaay de minister was van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Abrahams had bij het beantwoorden van vragen de vorige week gesteld dat door de 'Oret-regeling' van Nederland, Surinaamse bedrijven buiten de boot zijn gevallen. Door deze regeling komen Nederlandse bedrijven in aanmerking voor projecten die uitgevoerd worden in het buitenland.

Niet toegepast
Jessurun zei maandagavond in De Nationale Assemblee dat de Oret-regeling was veranderd en helemaal niet meer is toegepast. Hij zei dat Suriname ook voordeel aan zou hebben. De dijken zijn gefinancierd uit verdragsmiddelen. MNO Vervat, een Nederlands bedrijf, kreeg het werk gegund voor de bouw van de dijken in Commewijne en Coronie. Volgens Jessurun heeft de gunning aan het Nederlandse bedrijf niks te maken met de Oret-regeling.

Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) bleef erbij dat het Nederlands bedrijfsleven is bevoordeeld. Volgens hem zijn naast de dijken ook de asfaltering van wegen en de Haven van Nickerie gegund aan hetzelfde Nederlandse bedrijf. "Van oost tot west". Ook zou Van Ravenswaay zijn bedrijf hebben bevoordeeld door werken die uitgevoerd zijn bij deze projecten. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) merkte op dat Doekhie niet eens weet dat de haven van Nickerie gerealiseerd is uit een lening van Islamic Development Bank. Jessurun zei dat Van Ravenswaay geen belangen heeft in het bedrijf dat het werk heeft gekregen.

Leba Yuru
De gemoederen raakten behoorlijk verhit tijdens deze discussie. Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) tevens ex-president schoot uit zijn slof. Hij merkte op dat minister Abrahams weer eens niet aanwezig was in De Nationale Assemblee. Hij zei dat Abrahams tot een 'kliek' behoort die Suriname met handlanger Nederland naar de 'donder' heeft geholpen. Venetiaan zei dat vragen beantwoord moeten worden over waarom de dijken niet afgebouwd worden. Waarom geld van de dijk naar de Waterkant in Paramaribo is gegaan. Is er geld in zakken van mensen verdwenen.

Jessurun vroeg aan Simons waarom zij zoveel geld heeft gestopt om het niveau van parlementariërs op te vijzelen, want er is niet veel veranderd. "Ik schaam mij voor het niveau", verzuchtte Jessurun. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei Jessurun om de collega's niet te bespreken. Zij merkte op dat het altijd fout gaat tussen zeven en acht uur 's avonds. "Het is leba Yuru in het parlement dan. Het gaat altijd fout tussen zeven en acht uur. Misschien moeten we negen uur beginnen en zeven uur ophouden", zei ze. De vergadering is verdaagd tot negen uur dinsdag.