Alcoa Foundation schenkt US$ 160.000 voor binnenland
11 Dec 2012, 02:00
foto
Directeur Ruben Halfhuid (midden) met organisaties die zijn bedacht door Suralco/Alcoa Foundation. (Foto: René Gompers)


De Alcoa Foundation heeft ruim US$ 160.000 geschonken aan vier stichtingen. Deze organisaties helpen gemeenschappen in het binnenland ontwikkelen. De schenkingen zijn onderdeel van de 'community service' van de Suralco.

De bauxietmaatschappij die 95-jarig bestaat, zou maandag ook terreinen overhandigen aan minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. De bewindsman was verhinderd om deze in ontvangst te nemen. Dit onderdeel van het programma werd tot nader order verschoven.
Het gaat om twee lappen grond te Paranam waar scholen op staan, zeven te Onverdacht waar de brandweerkazerne en woningen die overdragen zijn aan Justitie & Politie op staan. Eerder dit jaar schonk de Suralco al zes stukken land aan religieuze instellingen en het CCS in datzelfde gebied.

Teruggeven aan de samenleving
De multinational heeft voor dit jaar meer dan US$ 200.000 aan 'community investments' gedaan. Eerder dit jaar ontving de stichting voor Cassave Ontwikkeling in het district Para iets meer dan US$ 50.000.
"We hebben altijd al teruggegeven aan de samenleving", zegt Ruben Halfhuid, directeur van Suralco. "Vooral de gebieden waar we mijnen hebben we steeds ondersteund met hun zinvolle projecten".

'Community Radio 'A Ja U De' te Langatabiki ontving US$ 53.000 voor informatie voorziening en communicatieverbetering voor in het bijzonder de Paramaccaners.
Met US$ 25.000 gaat 'Wan Ati Makandra' landbouwers in Marowijne trainen in verbeterde landbouwprocessen zodat zij minder afhankelijk worden van weerseizoenen.

US$ 15.000 is naar 'Stichting Wederopbouw Pokigron' gegaan om de bewoners via trainingen in staat te stellen de ontwikkeling van het dorp ter hand te nemen. Dit dorp is nog steeds bezig zich weder op te bouwen na de verwoesting tijdens de binnenlandse oorlog. Het meeste geld is bestemd voor 'Gemeenschapsontwikkeling en Verzelfstandiging'. Met US$ 66.000 gaat zij jonge moeders en drop-outs in Brokopondo kennis en vaardigheden bijbrengen om zo hun levens te verbeteren.